Коли Волкер доведе, що РФ - сторона конфлікту, ми зможемо вийти на укладення миру з нею
24.07.2017 11:32

Коли Волкер доведе, що РФ - сторона конфлікту, ми зможемо вийти на укладення миру з нею

Курт Волкер є одним з найкращих кандидатів на посаду спецпредставника США в Україні, і дуже добре, що його обрали. Він спеціаліст в контексті розуміння, що таке питання безпеки, бо хоч і недовго, але працював спочатку заступником посла США в НАТО, а потім і послом. Його позиція завжди була достатньо чітка. Неважко подивитися, що він говорив раніше, до того, як був призначений спецпредставником США в Україні, стосовно війни Росії з Україною, і по відношенню безпосередньо до Путіна.

Сподіваюсь, що він чітко і зрозуміло донесе до президента США, що насправді відбувається на Донбасі і що потрібно зробити. І найголовніше тут те, що Волкер знає, як це треба зробити, враховуючи його досвід. А також думаю, що він буде більш ефективним, ніж в свій час була Вікторія Нуланд.

Для мене не було несподіванкою, що він одразу поїхав на Донбас, щоб своїми очима побачити, що там відбувається. Також окрім нього в Адміністрації президента є радник з питань безпеки Макмастер і голова Пентагону, які також чітко розуміють всі загрози, які несе Росія. Тому сподіваюсь, що разом з тим, як президент Франції Макрон, якій хоче надати нове дихання «нормандському формату», щоб почати його виводити з глухого кута, думаю, що якщо зі своєї сторони долучаться і США, то, безумовно, в такій ситуації ми в кінці кінців вийдемо на рівень примушення Росії до миру, бо Мінські домовленості є перемир'я, яке насправді не виконується.

Нам потрібно укладати мир. А мир укладати ми можемо тільки тоді, коли Росію до цього примусять. Україна, на жаль, на сьогоднішній момент це не може зробити, тому, сподіваюсь, що США, Франція і Німеччина з новим представником, який не боїться називати своїми іменами все, що відбувається, що ми таки прийдемо до правильної «діагностики». А коли буде правильна діагностика — будуть й правильні шляхи, як це питання вирішити.

Волкер назвав ситуацію на Донбасі «гарячою війною», я от називаю це війна і мир водночас. Ясно, що особливо після тяжких втрат України, які відбулися кілька днів тому, коли загинули 9 бійців ВСУ, говорити про якесь виконання Мінських домовленостей не доводиться, бо там перший пункт — це припинення вогню. І дуже добре, що він про це говорить, що насправді ніякого перемир'я і відведення техніки немає, і якщо він публічно таке заявляє, то у нього на це є повноваження. До того ж після останніх втрат на Донбасі в рядах ВСУ в Держдепартаменті заявили, щоб Росія перестала бойові дії і вплинула на тих найманців-бойовиків, яких вона сама навчає і озброює. Тобто було сказано, хоч і не прямо, що Росія є стороною конфлікту.

Тому завдання тут водночас складне і просте. Треба все ж таки довести, що Росія є стороною конфлікту, і після цього Україні треба укладати мир не з тими утвореннями ЛНР/ДНР, а саме з Росією. Маю надію, що Курт Волкер в своїй діяльності це доведе. По-перше, і так, в принципі, всі розуміють, що сторона конфлікту це Росія, але коли вона вже буде формально визнана такою з боку США, я думаю, це буде зроблено і з боку Європи, тоді ми зможемо вийти на укладення миру. До того часу, поки Росія не буде визнана як сторона конфлікту, яка насправді розв'язала війну, нам буде дуже важко прийти до миру і до того, щоб люди не гинули.