На часі – реформи
04.09.2017 19:33

На часі – реформи

Цієї осені Верховній Раді необхідно буде ухвалити 50 законопроектів, які дозволять запровадити п’ять ключових реформ: пенсійну, освітню, медичну, реформу елекронних довірчих послуг і фінансової звітності.

Якщо говорити про пенсійну реформу, то вона стимулюватиме людей працювати легально і зменшить дефіцит Пенсійного фонду, тобто навантаження на бюджет. І тоді залишатиметься більше грошей для інвестицій в країні.

Друга реформа — освітня, яка дасть змогу розвантажити школу від якихось зайвих функцій, зробить процес навчаня більш прозорим, в тому числі призначення керівництва різноманітних освітніх закладів. 12-річна школа нам зараз не потрібна, бо це шкодить демографії, тому що чим старше люди входять в робочий вік, тим менше вони здатні до креативу, тим менше вони пасіонарні і тим менше у них дітей. У нас і так демографічна проблема, а якщо у нас будуть зі школи виходити в 19 років, то це буде шкідливо в рамкаї всієї країни.

Медична реформа дуже важлива, тому що медицина зараз в доживаючому стані. Що хоче зробити цією реформою Супрун — створити конкуренцію між лікувальними закладами, між лікарями, щоб вони конкурували між собою і відповідали в тому числі і гаманцем за надто довге лікування. Можна було б зробити якось більш просунуто — запровадити спеціальні медичні картки, щоб людина з цими грошима могла ходити до лікарів, але поки що до цього не дійшло. Але навіть те, що пропонується, це швидше крок вперед, ніж назад.

Реформа звітності — це одна з важливих регуляційних реформ, тому що звітності у нас дуже багато, а толку від неї мало. Люди займаються подачею різноманітних звітностей, на що йде дуже багато часу, а економічного ефекту від цього немає. Це лише віднімає працівників від роботи, створює бюрократичні хабарницькі застібки для корупції. Найкращими консультантами тут можуть бути бухгалтери великого, середнього, малого бізнесу, які можуть розказати, як там все відбувається.

І остання реформа — електронні довірчі послуги. Це запровадження більшого поширення електронних документів, тобто це як інструмент дерегуляції.

Це п`ять основних реформ, але насправді їх набагато більше. Зараз, наприклад, судова реформа дуже на часі. Як виявилось, те, що пропонують депутати, воно не бездоганне, м'яко кажучи, і зараз є проблема з набором нових суддів. У нас величезна кількість справ висить в судах, і замість швидкого правосуддя ми не отримуємо ніякого. Звичайно, з цим треба терміново щось робити, зокрема набирати нових суддів і для цього ухвалити відповідний закон. Потім існує проблема зі слідством, яке будуть забирати у Генеральної прокуратури і передавати установі, яка ще не створена — Національне бюро розслідувань. І як це буде працювати, коли одного слідства немає, а інше позбавлено — сказати досить важко.

Потім — земельна реформа потенційно інвестиційно дуже важлива, але в наших умовах дуже багато таких горлопанів великого бізнесу, яких і так все влаштовує. Вони проти того, щоб землю передавати дрібним фермерам, і через те ми фактично бачимо ситуацію, що все законсервується в інтересах великого бізнесу — латифундистів, як це є на сьогоднішній день. Тобто фактично своїм горлопанством проти нормальної земельної реформи ті, хто виступають на словах проти олігархії, насправді їм дуже допомагають. Така ситуація, що дрібний бізнес, дрібні фермери просто не мають лобі. Це просто звичайні люди, яких по 5-10 чоловік на село, і у них немає ні телеканалів, ніякого політичного впливу — нічого. Для інтересів країни ця реформа в їхніх інтересах, але пролобіювати її нікому особливо. Навпаки, горлопани мобілізовані на те, щоб виступати проти реформи в інтересах дрібного фермерства.