Погана гра Росії у стареньку Шапокляк
19.09.2017 16:27

Погана гра Росії у стареньку Шапокляк

Така ситуація продиктована тим, що Росія відчуває себе не конкурентноспроможною, бо вона не вміє нічого заробляти руками і робити такого, що буде потрібне людям, крім «капостей». Тобто фактично Росія грає роль старенької Шапокляк, яка казала, що «хорошими делами прославиться нельзя». У зв'язку з цим виникає ризик тривожного прогнозу загрози великої війни у Європі.

З іншого боку, ми розуміємо, що керівництво Росії при всій своїй відірваності від якоїсь реальності за часи самодержавства, попри це вони все ж таки не самогубці. Тому для Росії продовження ескалації конфлікту в Україні було б просто крахом всіх сподівань будь-коли змінити ситуацію і якось покращити свою конкурентоздатність і життєздатність. Ви знаєте, було безліч імперій, для яких останнім каменем було те, коли вони намагались провести війну. І таке було практично у кожній імперії, коли її крах починався з війни — і в німецькій, і в австрійській, і в російській, і в якій завгодно стародавній. Тому, можливо, цей досвід потрібно враховувати тим, хто планує в Росії війни, так і тим, хто протистоїть їм.

Росіяни особливо остерігаються США, їхніх стратегічних ракетних і протиракетних можливостей, тому що в випадку, якщо піде велика рубка, то, звичайно, у американців буде велика спокуса вирішити проблему радикально. Все це накладається разом на економічні проблеми, які ніхто не скасовував і які в Росії можуть бути вирішені через співпрацю з Заходом, а не через конфронтацію. Розворот, проголошений Росією на схід, на Китай, ні до чого не призвів на практиці, тому що Китай розглядає Росію як наступну жертву по реалізації своєї геополітики.

Тому ситуація дуже складна, до того ж вона ускладнюється розповзанням ядерної зброї. Ось в такому складному світі ми живемо. Нам треба тільки зміцнювати свою обороно- і конкурентоздатність, що теж важливо, в тому числі і економічну, і політичну. Тобто ми маємо бути єдиними, поважати свої авторитети, допомагати свій армії, збройним силам (тому що вони є дуже важливим чинником виживання України), щоб нам тут не нав'язували чужу легітимність.