Час згадати інтерв'ю Путіна, яке він давав рік тому
29.09.2017 11:31

Час згадати інтерв'ю Путіна, яке він давав рік тому

Насправді нічого нового і надзвичайного в перманентній активізації військових дій на Донбасі немає. Це постійний процес, який то припиняється, то відновлюється, і власне з цим пов'язана в тому числі ініціатива України, про яку вона багато разів говорить, - це миротворча місія, або той чи інший формат поліцейської місії. Тому що один з безпекових пунктів, а зокрема пункт 3, який говорить про те, що потрібно після припинення військових дій відвести важкі види озброєнь, про що неодноразово вимагалось і на час могли припинятися військові дії. Але коли у вас немає відведення і верифікації того, куди відведені ці види озброєнь, в будь-який час можуть відновлюватися військові дії.

Власне через це російська сторона блокує будь-які намагання навіть не поліцейської місії чи миротворчої місії, а навіть спостережної місії ОБСЄ, допуску її на всю територію і на територію україно-російського кордону, тому що стане зрозуміло, яка є ситуація з наповненням військовими цього регіону. Ми знаємо, що місія ОБСЄ працює з 10 до 19, і не на всій території, зокрема йде мова про ті пункти, через які, як вважається, заходять озброєння.

Що стосується подальшої активізації і загострення ситуації на Донбасі — її не можна виключати. Це пов'язане з тим, що в наступному році, в березні, відбудуться президентські вибори в РФ, і ніякої політичної або геополітичної вигоди російська влада не отримала від створення військового конфлікту на Донбасі. Так, як російська сторона розраховувала перевести це через якісь політичні зміни, військовий шантаж України — нав'язати федералізацію, або нав'язати інтегрувати в український простір бойовиків і т.д., це все не вдалось і не вдасться. Сьогодні ніхто від України не вимагає здійснювати політичну частину Мінську, коли не реалізована безпекова складова. І в цьому сенсі обміняти це на можливе створення політичної кризи в усій Україні, як, можливо, розраховувала РФ, не вдасться, в і цьому сенсі Росія виграти ніяк не може. Але і відмовитись в той же час і добровільно піти напередодні президентських виборів, - навряд чи на це можна розраховувати.

Тому можна не виключати таку активізацію військових дій виключно на зло Україні. Тобто кількість озброєння, найманців, бойовиків — навряд чи вони сильно потрібні самій Росії. Якщо Росія не змогла інтегрувати і запустити їх в простір України, то їй прийдеться запускати їх в простір Росії, тому що кудись же треба дівати і бойовиків, і озброєння. І навряд чи вони потрібні Росії, бо їх просто використали. Тому не можна виключити, що будуть загострення військових дій з метою для Росії утилізувати весь цей набір і озброєнь, і бойовиків, і зробити болючіше для України, щоб Україна понесла якомога більше втрат. Такий перманентний процес буде тривати до того моменту, поки не почнеться реальний процес деокупації тих територій.

Якщо ми згадаємо інтерв'ю Путіна, яке він давав ще рік тому «Ле Монд», він настоював, що треба виконувати політичну частину Мінська, тому що якщо цього не буде зроблено, то «там все время будут стрелять». Тобто ця логіка політичного шантажу буде триватиме. Але вона не має перспектив, і багато в чому те, що Росія поки ще звідти не йде напередодні президентських виборів, свідчить про тупиковість самого розрахунку РФ. Війна на Донбасі, як, можливо, розраховувала російська влада — вона не посилила ставки Росії і не закріпила її вплив та лідерство навіть не взагалі в світі, а на пострадянському просторі, а навпаки, спровокувала системну відповідь, позицію з боку Заходу, зокрема США, не лише тепер до самопроголошених утворень на території України, а й на території Грузії і Молдови. Ми знаємо, що створення Абхазії і Придністров'я так само згадуються в законі США, якім вводяться санкції проти Росії, Ірану і КНДР.

В цьому сенсі продовження військової логіки — або збільшимо, або зменшимо загострення військових дій — це в тому числі ознака безперспективності військового шантажу, на який робила ставку РФ. Але це не означає, що назло Україні і від відсутності реального варіанту для самої Росії вона не продовжуватиме таку логіку і надалі.