Чи випустять в Урядовому кварталі джина з пляшки
19.10.2017 15:07

Чи випустять в Урядовому кварталі джина з пляшки

Тобто з усіх вимог, які були у Майдана, а їх було двадцять: і люстрація, і дотримання Конституції, і зниження тарифів, і прийняття закону про імпічмент, і запровадження реального контролю над владою і т.д. — активісти відокремили тільки три, абсолютно на сьогодні непотрібні, тобто такі, які сьогодні вирішуються протягом години при голосуванні ВР. З них одна чисто на користь Путіна — це зміни до Конституції. Чому? Конституція забороняє вносити до неї зміни в умовах надзвичайного чи військового стану.

Наступне. Як тільки з'являється вимога — давайте внесемо зміни до Конституції, приберемо ч.1 і 3 зі статті 80, причому приберемо з 2020 року, тобто для наступного парламенту. Скажіть, будь ласка, це що, сьогодні потрібно людям? Це абсолютно штучні вимоги, зроблені штучними людьми, які обманюють суспільство. В то й же день, 17 жовтня, президент направляє аналогічний законопроект, тобто ліва рука підготувала одне, права рука підготувала інше — нате вам такий законопроект.

Далі по пунктам — Антикорупційний суд. Мало того, що всі суди мають бути антикорупційними, найбільшу корупцію сьогодні розвів президент, Адміністрація президента і Міністерство юстиції. Ми вже дожили до того, що через протести проти Чижмарь — це дружина народного депутата Чижмаря, якій все можна, де відключаються електроенергія і тепло переселенцям з Донецька і Луганська на Кустанайській вулиці в гуртожитку, - люди голодують під посольством США. Ні багато ні мало — три доби. І на це ніхто не реагує! В Україні немає міністра юстиції, він просто функціонально відсутній.

Це що сьогодні ставляться, найголовніші вимоги перед ВР і перед суспільством? До речі, під час злочинного режиму Януковича можна було добратися на автомобілі прямо до Майдану, не зупиняючись. Сьогодні в центрі Києва перекрито 8 вулиць, по центру не можна їхати. Нічого собі, демократизація влади! Під час злочинного Кучми можна було проходити біля президентського палацу, а зараз не можна й за 300 метрів підійти.

Тепер про Вищий суд: в проекті чітко записано, що це є суд вищої інстанції. А Вищий так званий Антикорупційний суд створюється дуже дивно. Прямо в законі про статус суддів передбачено в ст. 31 і 33, що є Вищий суд з питань інтелектуальної власності і Вищий антикорупційний. Там передбачені вимоги до суду, який має займатися інтелектуальною власністю, і про це вже є указ президента, але вимог до суддів Антикорупційного суду немає. Це що — ідіотизм чи свідомо було зроблено? Більш того там ще є п. 16 перехідних положень, де чітко записано, що формується він протягом 12 місяців після прийняття закону. Я запитую: ми що, всі ідіоти чи не вміємо читати? Ми що, не розуміємо, що треба внести просто зміну туди і записати, які критерії оцінки цих суддів — перше, і друге — просто прибрати той п.16. Як це так — 12 місяців? Якщо ви хочете його створювати, то вже створюйте.

Тепер я дозволю собі висловитися як суддя, тому що я носив й це звання, яке колись було горде і чисте в 1993 році. Так от суддів сьогодні просто знищують. На сьогоднішній день неукомплектованість суддів перевищує 1/3 по всій державі. Це обертається тим, що, наприклад, в Адміністративному судді м. Києва є тільки третина суддів, і деякі позови розглядаються 2-3 роки. В понад 10 містах взагалі не можна проводити судові засідання через відсутність достатньої кількості суддів. Понад 500 суддів знаходяться на підписі у президента — вони не «соизволят» підписати документи на їх призначення. Яка судова реформа?

Куди треба спрямовувати людей? На Банкову, а не до Верховної Ради, де зараз нічого не вирішується. Встановлена президентсько-президентська держава, а не парламентсько-президентська. Тобто де-юре у нас парламент керує, а де-факто у нас кругом недолуго керують люди з Адміністрації президента, такі як Березенки і інші недоучки. Питання по Антикорупційному суду вирішується дуже просто — змінити ст. 31 і 33 про судоустрій і ліквідувати п.16 — все. Скільки для цього часу потрібно? Годину включно зі всіма голосуваннями і обговореннями.

Тепер щодо виборчої системи — яка виборча система, люди добрі?! В країні взагалі не дотримуються вимоги Конституції. До цього часу президент у нас нікому не підсудний. У нас вже дійшло до анекдотів — у нас вже скоро буде «нерукопожаемий» президент, це коли в країні кричать про успіхи в зовнішньої політиці, а після виступу президента в ПАРЕ Україну піддали винищувальному голосуванню.

Медична реформа — вибачте, будь ласка, якщо ви захотіли когось вбити, вас же посадять в в'язницю, а якщо ви вб'єте тисячі людей, то виявляється, що ви будете в.о. Міністра охорони здоров'я. Маю на увазі, що закрити туберкульозні диспансери, поставити питання про закриття психіатричних спеціальних закладів лікування, — це може зробити тільки ворог цієї держави. Це все одно, що випустити джина з пляшки чи мікроби, які знищать людей, тобто це значить вбивати суспільство. Ось що відбувається.

А як вони ставили питання по проведенню операцій по трансплантації, по серцю? Україна вперше в своїй історії позбавлена права голосу в Всесвітній організації охорони здоров'я. Це трагедія! Двадцять мільйонів доларів ціна питання — це що, ті кошти, через яких має бути таке позорище? Це при тому, що за 10 місяців було виведено 6 млрд грн за межі держави нібито на закупівлю якихось ліків у міжнародних організацій. Яких, якщо ви навіть не маєте вже право голосу в ВООЗ? Тому всі, хто за це проголосував — державні злочинці, тому що вони фактично скасовують дію норм Конституції.