Сльози Аміни Окуєвої
01.11.2017 10:38

Сльози Аміни Окуєвої

Аміна, перш за все, була яскрава медіа-персона. Погано проводити такі аналогії, але в наших ворогів на сході також були свої медіа-персони, і ми всі були свідками того, що з ними сталося. І цілком можливо, що хтось бажав, щоб здійснились подібні дії й до українських розкручених героїв, навіть в чомусь міфологізованих персонажів, з яких складається важливий елемент ідентичності нашої нинішньої. Думаю, що, в принципі, з цих міркувань, можливо, комусь захотілося, щоб Окуєвої не стало. Це лише одна з версій.

Іншою версією може слугувати її біографія та військовий шлях, завдяки чому ця людина в нинішніх координатах стала легендою, тому, можливо, з цих міркувань на неї велося полювання.

В цій справі важливо, щоб оперативно спрацювали правоохоронці. Загалом у правоохоронної системи є два завдання: перше — це упередження злочинів, і друге — це їх розслідування і покарання винних. У нас, на жаль, не працює ні те, ні інше. Не хотілося би багато говорити про те, чому не працює саме розслідування, бо це питання до реформування поліції, і взагалі наших правоохоронних органів, яке відбулося кілька років назад.

Залишається у нас ще одна велика проблема — з попередженням, яке полягає в тому, що, на жаль, наші контррозвідувальні органи, в основному СБУ, за минулий рік передали в суд лише дві справи про шпигунство. Тобто взагалі в Україні як такої системи захисту від терору якихось іноземних спецслужб, терористичних організацій — будь-кого ззовні, немає. Тому що в СБУ ніколи не працювали експерти, і зараз всі толкові спеціалісті на якихось інших ролях.

Тобто їм керівництвом не ставиться завдання показувати реальні результати по запобіганню зовнішнього втручання спецслужб чи інших організацій в наше життя. Більш того, якщо хоча б мінімально стояло таке завдання, ми б вже давно з подачі СБУ, до речі, ввели б обмеження на пересування росіян. Те, що нещодавно було прийнято, це сльози, а це треба було прийняти вже давно і в більших масштабах. Це мінімум — обмежити всі контакти з Росією, тому що звідти йде весь цей тероризм.

У мене така інтуїція, що й Мосійчук, і попередні вибухи щодо офіцерів наших спецслужб — ГУРівця і СБУшника в Маріуполі, і вибухи щодо представників чеченської діаспори тут — це одна і та ж історія. І, до речі, Шеремета теж. Тобто якщо б у нас була система попередження, то вона б: а) була спрямована на Росію і б) вона б вже давно вжила заходів, і, можливо, на якийсь відсоток ми б мали менше терактів тут.

Игорь Луценко
народный депутат фракции «Батькивщина», активист Евромайдана, боец батальона «Азов»