Володимир Бондаренко: За прозорістю послуг ЖКГ стоїть намір стягнути додаткову плату
10.11.2017 13:14

Володимир Бондаренко: За прозорістю послуг ЖКГ стоїть намір стягнути додаткову плату

Народні депутати проголосували за реформу ринку житлово-комунальних послуг. Цей закон передбачає прозорий поділ тарифу із зазначенням розміру плати за комунальні послуги та плати власне за послуги з управління.

Хотілося б звернути увагу на те, що прозорість до цього часу була абсолютно відсутня в українському секторі, який був віднесений до цієї діяльності. Ще давно, коли пані Тимошенко очолювала Уряд, працювала спеціальна комісія, мета якої було визначення повного обсягу можливих житлово-комунальних послуг, які можуть бути надані людям в будинку найвищої ступені технічної забезпеченості. Бо у нас є і сільське житло, де можна дуже відносно говорити про якісь тих чи інших послуг, адже вони не державні і в своєму будинку хазяїн самостійно забезпечує воду, каналізацію тощо.

Якщо ж розглядати багатоквартирний будинок, то з 2005 року послуг ЖКГ налічується 35. Але це ще не значить, що вони будуть надані, просто це той максимум,який повинен мати свою ціну, об’ємні показники, а чи він є, чи нема, це вже друге питання.

Для прозорості тоді спеціалісти скористалися прибалтійським досвідом. Тоді прибалти здивували абсолютною чіткістю роботи цих послуг: на кожному будинку у Ризі чи Вільнюсі висіла табличка, на якій було перелічено послуги для громадян, які в цьому будинку проживають. Якщо вони є такими, що не можна від них відмовитися (бо ви розумієте, що є деякі послуги, від яких можна індивідуально відмовитися, наприклад, пов’язані зі спеціальними умовами дератизації, дезінфекції), людина каже, що, «вибачте, я живу на 15 поверсі, мені ці послуги недоцільні», але ті, що живуть внизу, вони також можуть страждати, тоді вони вибирають варіант «ми розписуємо, що ті послуги будуть коштувати стільки».

І на кожному будинку чітко написано, коли в найжаркіші місяці року буде проводитися дезінфекція по конкретним датам. Окрім того, там можна дуже легко перевірити, чи виконується ця послуга, бо там залишають підпис і телефон виконавця. Так само визначається, коли потрібно боротися з гризунами, а коли з комарами, які взимку ховаються в підвалі. Їх обробляють один раз на рік, взимку, і влітку вони не смокчуть кров мешканців.

Також інші послуги: у них горизонтальна розводка води і газу (а в нас досі вертикальна, прошу звернути увагу), і в Прибалтиці ще десять років тому громадянину, наприклад, можна було відмовитися і відключити газ. Не бажає людина бути з газом – така послуга відключається і йому вже платіжки на газ не приносять, газ відключений і опломбований. Ще один приклад: люди, які живуть там на перших поверхах, відмовляються віл ліфта, тому що він їм не потрібний, але це послуга, яка має бути оплачена, - тоді мінялись масштаби оплати тощо.

Сьогодні є такий набір послуг, але він не контролюється мешканцями: назначається ціна – і платить кожний, потрібне йому це чи ні. У нас є ціла низка проблем, яка мала б вирішитися в Україні, зокрема площа місць загального користування – вона зовсім незрозуміла сьогодні. Знов-таки, у нас є проблема обслуговування прибудинкової території, яка може бути різною. Як вона визначається, що таке прибудинкова територія і чи має до неї людина якесь ставлення?

Взагалі проблема власності в житловому будинку складається з трьох позицій власності – це власне площа квартири, в якій живе людина, і це дольова участь в оплаті місць загального користування в цьому будинку. У нас вона розраховується, виходячи з площі квартири, яку займає людина, - таку долю він оплачує за місця загального користування. Те ж саме стосується прибудинкової площі: ця площа всім належить і нікому – людина не може приватизувати цю долю, але ця доля оформлюється.

Тільки тоді це буде повноцінна власність, коли це буде власність на площу квартири, місць загального користування і шматочка земельної ділянки. Тобто у нас немає жодного власника в системі ЖКГ. Це все речі, намальовані на папері.

До цього треба йти. Тому коли ми говоримо про прозорість, як мінімум, потрібна зовсім інша система розподілу послуги по вертикальній схемі. Уявіть собі: трикімнатна квартира включає 5 стояків з опаленням. Як можна врахувати, скільки яка квартира спожила тепла, коли ці стояки пронизують будинок знизу догори? Якби це була горизонтальна розводка, коли в квартиру заходить теплоносій і він облікується на всю квартиру. А при вертикальній системі, яка у нас поширена на 97% будинків на сьогоднішній день, це виявити неможливо.

Тому проголосована реформа ЖКГ – це перший крок до наведення порядку, але він має трошки іншу мету – нав’язати людям щось типа пені, щоб стягнути додаткову плату, а не захистити людей.