Дмитро Боярчук: Коли в Україні закінчаться субсидії
14.11.2017 10:34

Дмитро Боярчук: Коли в Україні закінчаться субсидії

Механізм субсидій в Україні працює як певний канал захисту людей від негараздів, тобто індивідуальних субсидій. Він працює таким чином, що якщо економічна ситуація погіршується в результаті девальвації чи якогось шокового підняття цін на енергоресурси, щоб люди могли оплачувати послуги ЖКГ, і фактично за рахунок інших платників податків компенсуються ці витрати.

Але цей механізм працює таким чином, що з часом, коли доходи громадян зростають, поступово ці отримувачі субсидій вилітають з програми. На це й розраховано. Якщо, наприклад, раніше субсидувався “Нафтогаз” напряму, то ці субсидії жили завжди, і це дотування “Нафтогазу” перетворювалось в значні борги, що ставало однією з причин девальваційних шоків. Коли ці субсидії перетворили в індивідуальні субсидії, тоді людина просто доводить, що вона не в стані оплачувати ці рахунки — і вона отримує допомогу.

Але наразі економіка здебільшого оживає, покращує ситуацію, і поступово ці люди знаходять заходи для заробітку, тоді цілком справедливо, щоб вони сплачували те, що вони спожили. Це власне є механізм і природа субсидій: з часом певна частина людей, коли ситуація налагодиться, не буде отримувати субсидії. Йдеться навіть про те, щоб взагалі звести нанівець субсидіювання з пожвавленням економіки.

За кордоном, наприклад, такі дотації відбуваються ще за жорсткіших умов. Візмемо Британію, де є такі соціальні інспектора, в яких дуже широкі повноваження, вони навіть можуть проводити розслідування, якщо людина приховує доходи. У нас через критичне ставлення населення до контролю за своїми доходами, соціальних інспекторів намагаються постійно посилити, але всі ці дії не сприймаються. Тому за кордоном, особливо в розвинутих країнах, дуже сильно контролюють, слідкують за цими речами, і якщо людина отримувала допомогу протягом певного періоду і це було незаконно, то це карається за законом — будуть змушувати повертати і т.і.

У нас теж змушують повертати, але не настільки жорстко контролюють поки що. Бо Значна частина доходів у наших людей не формальна, вона в тіні. І якщо людина офіційно не заробляє, але при тому має якісь неофіційні доходи, то вона все рівно матиме можливість отримувати субсидію. А в західних країнах, якщо у вас невідповідність між тим, що ви задекларували в доходах, і тим, що інспектор спостерегає, ставлення буде зовсім інше. Це не те, що є підставою для скасування, але обов’язково будуть розбиратися, звідки зайві кошти.