Ігор Луценко: Мордори української поліції
16.11.2017 10:33

Ігор Луценко: Мордори української поліції

Заявлена стратегія розвитку МВС до 2020 року від Арсена Авакова щодо поступової переорієнтації на виконання превентивних функцій — це ходіння по кругу. Аваков вже розвалив систему поліції, яка полягала зокрема в тому, що на місцях сиділи міліцейські посадовці, які знали ситуацію.

Зокрема був інститут дільничих і відповідні посади, які передбачали знання місцевості. І більшість невеликих побутових злочинів розкривались швидко, завдяки тому, що дільничій знав, кого шукати. В принципі, на ньому і була ця функція превенції. В чому полягала ось ця превенція — що кримінальні елементи знали, що за ними слідкують, і якщо що, то їх одразу знайдуть.

Коли була зруйнована вся система, коли купа кадрів взяла і пішла через нестерпні умови роботи, через невизначеність і взагалі через всі ці бездумні пертурбації, то в результаті вся превенція просіла.

Потрібно нагадати, що “Народний фронт” дуже сильно кричав, що закон Савченко такий поганий — по-перше, вони були його ініціатором, а по-друге, так, за законом Савченко вийшла маса людей, котрі сиділи роками в СІЗО. Плюс повиходили багато хто з тюрем через те, що перерахували терміни ув’язнення. І якраз ця хвиля потрапила під той час, коли немає механізмів слідкування за цими людьми.

Раніше було потрібно певний час ходити і відмічатися в залежності від судового вироку, і ти мусив бути на “приколі” у дільничого. Тебе кілька місяців мусили моніторити, щоб ти нічого не уткнув. Ця система також була розвалена. А це є профілактика Коли людина “откинулася”, з нею мусять працювати, щоб вона не пішла на рецидив. Ця система також була зруйнована, тому що Авакову було байдуже, що там робиться в міліції. Йому аби рейдерськими справами займатися, або свій бізнес кришувати. Ось політика — це все, що його цікавило, а як там працює поліція, він в це особливо й не вникав.

І зараз через 3,5 роки він згадав, що є таке слово — превенція, що необхідно до цього повертатися. Звісно, давно вже треба було повернутися. Потрібно було й не розвалювати. Сумніваюсь, що Аваков здатен відновити цей механізм зараз, навіть якщо сильно захоче. Тому зараз це окозамилювання, як й ініціативи з дорожнім рухом абсолютно пустопорожні. Почався чергові спроби піару на міліцейській темі, в якій ні Геращенко, ні Аваков, ні його оточення, яке прийшло, абсолютно не розбираються.

Потрібна й зміна КПК, й реформування системи відповідальності поліцейських — кримінальної, службової і всіх інших. Але я б почав зі створення реальної, прозорої, чесної системи внутрішньої безпеки в поліції, тому що, перш за все, потрібно боротися зі злочинами. Що треба, щоб в цій стратегії було з точки зору міністра?

Потрібно перш за все, створити службу внутрішньої безпеки в поліції, і засунути туди не бувших антимайданівських поліцейських, як зараз вони туди позасовували, щоб вони вірно служили Авакову і допомагали їм контролювати всіх, а саме цих, котрі не просто будуть займатися контролем для свого хазяїна, а саме попередженням і покаранням поліцейських за їхні злочини.

Безконтрольний, безкарний поліцейський — це просто національна небезпека. Перш за все, треба позбавитися сепаратизму, антидержавних речей, потім ліквідовувати різні корупційні схеми, найбільш масштабні — квартири, машини і т.д., там, де є кришування. Зробити все, щоб поліція не шкодила суспільству, і тоді вже поліція буде працювати на народ. А зараз поліція — це ворог суспільства. Є якийсь патруль, який їздить і посміхається, а всі інші — це мордори, як раніше при Януковичу, Захарченко і інших.

Игорь Луценко
народный депутат фракции «Батькивщина», активист Евромайдана, боец батальона «Азов»