Мирослав Маринович: Державні закони новокалендарників
17.11.2017 12:48

Мирослав Маринович: Державні закони новокалендарників

Рішення зробити святковим днем 25 грудня схвалюю, тому що мені завжди незатишно від думки, що я працюю в той день, коли більшість християн святкують Різдво, хоча особисто святкую його у січні. Крім того, треба не забувати, що християни, які святкують Різдво 7 січня, так само святкують і 25 грудня, бо насправді це те саме святкування, тільки за іншим календарем.

Якщо говорити про економічні спроби перейти на одну дату відзначення Різдва, то мені дуже подобається розв'язка, яку запропонували вже кілька років тому в Економічному русі, - щоб сторони пішли на взаємний компроміс. Вважається, що відзначати 25 грудня за Григоріанським календарем є правильніше, тому що в майбутньому, десь через століття, можна собі уявити, що вже будемо відмічати не 7, а 8, 10, ще якогось січня — тобто Юліанський календар зміщується, а Григоріанський календар в цьому сенсі точніший. І було б добре, щоб всі християни перейшли на 25 грудня.

Натомість обрахування Великодня вважається, що точнішим є система обрахування, яка характерна для східних християн — для православної церкви, для греко-католицької церкви. І було б добре, щоб в усьому світі перейшли на саме цю систему обрахування Пасхи, і тоді кожна б сторона не мала б відчуття, що вона програла свої історичні змагання, і пішла на компроміс. І в решті-решт ми б досягли того бажаного ефекту, коли всі християни святкували би ті дати в один день.

Звичайно, що тут дуже велику роль грають політичні аргументи. Я переконаний, що за нинішнього стану Росія в жодному випадку не погодиться з тим, щоб зберегти свою унікальність, і вона буде збуджувати, буде впливати на сусідні держави, щоб розколоти громади на новокалендарників і старокалендарників. І тому ця справа не така легка і проста, як здається.

Розпрощатися з цією совдепією треба було давно, і тому вже давно не святкую ні травневі свята, ні день соціалістичної революції. На щастя, ми вже живемо в державі, яка відходить від цих традицій, тому безсумнівно, це правильно.

Тодішні покоління мусять відійти — і все, на цьому буде виключена проблема. Ніхто ж не буде судити людей, якщо вони зустрічатимуться за святковим столом у ті комуністичні свята: просимо, святкуйте собі, але держава живе за іншими законами.