Свати та куми українського кіно
30.11.2017 16:03

Свати та куми українського кіно

Заборонили серіал за участю російських акторів, які підтримали анексію Криму і загалом підтримують агресивну політику Путіна. Аби в «Сватах» ці актори не грали, сам по собі ситком не мав би проблем.

Подобається комусь чи ні - то смакове. Мені байдужі жарти Кварталу, поки вони жартують в Україні. Але коли Зеленський дозволив собі пожартувати про Україну перед російськими туристами в Юрмалі - це неприпустимо. Проте всередині нашої країни жарт би легко й непомітно пройшов. Так само «Свати». Будь там замість Добронравова, наприклад, Бенюк, а його партнеркою - Сумська, чи менш відомі українські актори, «Свати» як продукт і формат не мали б проблем.

Але разом із тим Олександр Ткаченко підняв важливу проблему. Так, телесеріал «Свати» заборонили, є законна підстава. В такому разі, каже він, чому показують «Нюхача»? За інформацією, оприлюдненою паном Ткаченком, зайнятий у серіалі актор Кирило Кяро теж виступав у Криму. І не лише він, проте серіали з такими акторами в Україні далі знімають.

Вихід один. Припинити запрошувати для зйомок в Україні будь-яких російських акторів. У них в Росії роботи або багато, або дуже багато, бо там виробництво кіно- і телесеріалів поставлено на бурхливий потік. Чому росіянам конче треба працювати в Україні й взагалі виступати тут? Потрібно активно й широко задіювати українських акторів. Тоді прийде і відомість, і практика.

Потрібні іноземці? Так є актори європейські. Звісно, присутній мовний бар'єр... Але якщо кіно чи серіал, то продублюють, це нормальна практика. Але в наших умовах поправка: крім російських.