Яку війну розв’язали новорічні свята
10.01.2018 12:50

Яку війну розв’язали новорічні свята

Якщо говорити про свята, то можна сказати, що політики з великою ймовірністю поїхали відпочивати, тому якихось заяв і дій стосовно внутрішніх політичних ситуацій не було. І цим скористувались й влада, й президент, й прем'єр-міністр — вони активно виступали на телебаченні з привітаннями, використовували інформаційні приводи, пов'язані зі святами.

Загалом свята пройшли без величезних ексцесів, окрім дії, яка, ймовірне, матиме великі наслідки. А це саме подія, яка трапилася в Запоріжжі: відмова священика Православної церкви Московського патріархату відспівувати померлу дитинку, яка була похрещена у Київському патріархаті. Відтоді почався флешмоб “Принеси ляльку”: приносили і під Києво-Печерську Лавру, і в Запоріжжі, і в Харкові під церкви. І дуже символічно, що це було у Запоріжжі, в такому дуже великому і впливовому для Московського патріархату регіоні.

Як бачимо, війна загострила питання цінностей. А після виступу настоятеля Києво-Печерської Лаври про громадянську війну, який говорив про вбивство невинних дітей на сході і необхідності залучення до відповідальності міністра МВС Авакова та інших, можна говорити, що це тільки початок такої боротьби із впливом Московського патріархату в Україні, “релігійної війни”, якщо можна так її назвати.

Якщо говорити про початок року як успіхів, то, безумовно, це про те, що маємо теплу зиму, і відмінність від попередніх зим і залякування російської пропаганди про те, як ми будемо мерзнути. Тому цієї зими Росія вже не виступала з такими питаннями про нашу “замерзлість”. Стокгольмський арбітражний суд хоча б частково, але поставив крапку в суперечності щодо підписаного Тимошенко газового контракту. Це така проміжна перемога. Ми повинні будемо віддавати кошти, але ті речі, які хотіла Росія, вона в повній мірі не отримала.

Ще один аспект, про який можна говорити, це те, що Росії було відмовлено у претензії щодо вимоги оплати газу, який постачається на територію ОРДЛО. Росія вимагала, щоб Україна оплатила газ, який ми не відслідковували, тому ймовірно, що квазікерівництво цих незаконних утворень буде підіймати плату на користування газом і комунальним послугами, принаймні до середнього рівня російських цін. Тому скоріше за все, там теж отримують певні негативи, тому що якраз там і акцентувалося на низьких цінах на опалення і на все інше.

Якщо говорити про політичний прогноз, то ми вступаємо в рік напередодні парламентських і президентських виборів і відповідно цей рік будемо чути дуже багато популістичних заяв, і популісти будуть пробувати використати цей рік для розширення своєї електоральної бази. Не треба забувати, що 18 березня відбудуться вибори у Росії, тому в цей проміжок часу Росія безперечно буде намагатися активізуватися для посилення впливу Путіна, привертання уваги до якихось інших питань. Тому ми можемо говорити про можливе чи то загострення ситуації на сході, чи якогось нового витка конфронтації на сході України.

Також у нас з великою ймовірністю буде активізація певних нових облич в громадському секторі, тому що є дослідження соціологів, які показують зростання кількості активних громадян України, які намагаються відстоювати свої права. І навіть ситуація з вбивством правозахисниці і швидкість її розгляду — тут питання не в тому, що воно набуло широкого резонансу, а тут питання, на яке доволі рідко журналісти звертають увагу. Ми відслідковуємо процеси, які є в столиці. Але ми забуваємо про те, що є поняття таких місцевих князьків, які живуть по своїх регіонах, і де є не просто корупція, а де є кругова порука прокурора, судді, представників силових структур. І тому, дай Бог, щоб цей момент був першим кроком до справді якоїсь реальної зміни в тому контексті, який народ буде дуже очікувати в цьому році, яким, на жаль, минулий рік нас не тішив, - це справедливий суд.

І, мабуть, є ще один виклик, який Україні в цьому році доведеться пережити. Відбувається процес децентралізації і утворення об'єднаних територіальних громад. Управлінська вертикаль, яка існувала з радянських часів: обкоми, райкоми партії, а після вони перейменувалися в обласні, районні державні адміністрації — вони тепер зникнуть. Мабуть, не потрібно говорити про якісь відцентрові і сепаратистські речі, але про те, що країна починає умовно ділитися на якісь маленькі сегменти. А влада в минулому році не демонструвала якісну стратегію комунікації з суспільством, тільки піарилася на телебаченні і в соціальних мережах, бо поява і розвиток об'єднаних територіальних громад вимагатиме від влади от цього вміння комунікувати, тому що є загроза появи маленьких регіональних князівств, які будуть існувати закритими анклавами.

Мабуть ще потрібно говорити про те, що цей рік напередодні виборів і президентських, і парламентських влада не готова буде йти на якісь дуже кардинальні реформаторські дії, що потрібно для України, яка воює, з однієї сторони, а з другої сторони потребує реформаторських дій.