Сергій Даниленко. Чим нам допоможе Білорусь?
23.01.2018 13:15

Сергій Даниленко. Чим нам допоможе Білорусь?

У Білорусі прийнято рішення посилити охорону державного кордону з українськими і прибалтійськими сусідами. Про це повідомив глава білоруської держави Олександр Лукашенко під час затвердження рішення на охорону кордону органами прикордонної служби в 2018 році.

Це видається запізнілою реакцією уряду Білорусі на ту ситуацію, яка складається в регіоні. Насправді ми помічаємо збільшення контрольованої і неконтрольованої зброї. Днями в Бердянську стався випадок, коли на вулиці була підірвана гармата. Ми чуємо ситуацію в Одесі, коли відбулася перестрілка і є загиблі. Це не може не викликати реакції у сусідніх країнах.

Відповідно, мабуть, аналітики спецслужби Білорусі надсилають інформацію до самого Лукашенка, що кількість зброї на цій території збільшується. І тут йдеться не тільки про Україну, це стосується ї її сусідів. Але ми повсякчас говорили і застерігали про те, що зброя з непідконтрольних територій Донбасу вже поширюється і в Росії. І останні повідомлення свідчать про зростання насилля і в школах, і серед громадськості, про те, що це пов'язано із застосуванням зброї. Ось ця ситуація і могла спричинити до прийняття таких рішень. Взагалі і в більш ширшому розумінні варто говорити. Візьмемо хоча б інформацію про те, що США надають зброю Україні. Тобто на рішення Білорусі вплинули різні фактори.

Тим паче, що вся ця ситуація посилення контролю за переміщенням зброї, вона не є такою загрозою, як нам здається. Ми маємо її використати на свій корисний рахунок. Принаймні ми з вами розуміємо про те, що територія Білорусі — це неконтрольована територія для проникнення росіян, які можуть сюди проникнути з метою дестабілізації. І ось посилення з білоруського боку контролю виглядає досить непоганим кроком. Я навіть думаю, що це могла бути рекомендація для білоруських спецслужб з боку російських, адже Росія відчуває посилення перетікання зброї з зони конфлікту саме на російську територію.

Тому тут все виглядає цілком логічним. Контроль за зброєю буде посилений невдовзі і в прибалтійських країнах. Це невтішна тенденція, і ми повинні до неї бути готові. Звичайно, не треба перебільшувати цю небезпеку, бо дуже часто медіа нагнітають ситуацію, але насправді одеські події, події у Бердянську, думаю, остаточно переконали білоруське керівництво, аби посилити цей контроль. Ну і знов-таки, це важливо і для України: білоруси допоможуть нам фільтрувати проникнення і із Росії через Білорусь зброї в Україну.

Однозначно не варто орієнтуватися на пафосні заяви президента Білорусі. Думаю, що все ж таки Білорусь залишається протекторатом Росії, про що засвідчили минулорічні вересневі маневри, коли вже всім здавалося, що це така прихована окупація Білорусі. Навпаки, зберігаючи довірливі відносини, потрібно посилювати контроль в тому числі і за перебігом зброї, і за дотриманням партнерських обіцянок, але не оголювати кордони на північному вже напрямку. Оголошуючи себе надійним партнером, в той же час Мінськ не докладає зусиль, щоб стати справжнім, а не вдаваним суб'єктом міжнародних відносин. І це робить його, на жаль, вразливим партнером.