Валерій Боровик. Коли відіб’ється копійка, вкладена у видобуток газу?
24.01.2018 12:30

Валерій Боровик. Коли відіб’ється копійка, вкладена у видобуток газу?

За три-чотири роки Україна може забезпечити себе власним газом. Заявлений урядом орієнтир зростання економіки на 4-5% щороку дозволить залучити необхідний ресурс розвитку. І цей ресурс стане основою в тому числі зростання власного видобутку газу і повного забезпечення всіх споживачів українським паливом, заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Для того, щоб Україна могла себе забезпечувати повністю газом в необхідній кількості, потрібні кілька чинників. По-перше, надходження інвестицій і створення привабливого інвестиційного клімату в цій галузі. Дійсно деякі кроки, які були зроблені парламентом, і за активного сприяння роботи голови профільного комітету пана Домбровського, були прийняті гарні рішення і закони, які покращують інвестиційний клімат для приходу інвесторів в галузь, тому що якщо ми хочемо, щоб ми стрімко і перспективно розвивались в цьому напрямку, то ми маємо робити більше розвідки, більше видобування тощо. У державних компаній “Укргазвидобування”, “Укрнафти” таких можливостей і таких великих інвестиційних потужностей немає, тому треба створювати привабливі інвестиційні пропозиції, які підтверджені законодавчим полем, щоб прийшли системні інвестори, які зможуть піти на ризики вкладення коштів в видобування, і вже отримувати сировину, яка буде продаватися в Україні і за кордоном. Тому для того, щоб ми забезпечували себе, ці чинники мають бути виконані. Це по-перше.

По-друге, потрібне ще інше. Якщо економіка буде в тому ж стані розвитку, як сьогодні, тоді ми зможемо догнати ті мільярди, які потрібні для сьогоднішнього часу для забезпечення діяльності підприємств, комунального сектору і т.д. Якщо ми говоримо, що економіка буде розвиватися, то потрібне буде більше газу, і, відповідно, більше інвестицій і видобування. І чи наздожене видобуток газу споживання, якщо буде ріст економіки, то вже будемо дивиться і слідкувати за словами прем'єра, тому що ми, в принципі, чули за Януковича заяви Клюєва щодо збільшення вдвічі видобутку газу протягом п’яти років, але цього не відбулося і воно фізично не могло відбутися, тому що якщо сьогодні вкладаєш копійку у видобувну галузь, то вона вистрелить мінімум через п’ять років по-серйозному. Тому політики і урядовці роблять свої заяви, але давайте слідкувати за тим, чи це буде в реальності, коли прийдуть ці терміни.

В цьому ключі дуже важливою є енергоефективність, тому що чим більше ти вкладаєш коштів в енергоефективність, тим більше воно відбивається тим, що ти економиш енергію. Тобто термомодернізація будівель, перехід на альтернативні і відновлювальні джерела енергії, на розвиток сонячної і вітрової енергетики — це дійсно на часі для України. І сьогодні інвестори і приходять завдяки закону про “зелений тариф”, в якому нам плідно допомагати італійці у свій час. Це дуже важливо.

Валерий Боровик
глава правления альянса «Новая энергия Украины», эксперт по энергетическим вопросам