Петро Петриченко. Субсидії як початок геноциду українців
26.01.2018 11:01

Петро Петриченко. Субсидії як початок геноциду українців

Влада пішла таким шляхом, коли вона неконтрольовано підняла ціни на комунальні послуги настільки високо, що вони просто стали непідйомними для людей, і це викликає дуже негативну оцінку в суспільстві. Бо ми знаємо історії, що мовляв, ми платимо 80% комунальних платежів, а якщо ще трохи підняти — то буде і всі 100%. Але ж це не межа, адже тепер йде мова про чергове підвищення в 3-4-5 разів!

Це фактично приводить до того, що влада запозичує гроші МВФ на субсидіювання тих, хто не спроможний заплатити за «комуналку», а віддавати виявляється нічим. Оскільки не працює виробництво, не створюються умови для нових робочих місць для отримання насаджень до бюджету. А іншим шляхом, ніж підняттям комунальних тарифів, гроші в казну не збереш.

З іншого боку, влада розуміє негативні наслідки в суспільстві, тому вона використовує світову практику надання субсидій, які фактично мали б надаватися тільки малозабезпеченим сім’ям. Але оскільки у нас понад 60% таких, субсидії почали надавати масово.

Що стосується бюджету, то ми знаємо, що сьогодні 60% економіки працює в тіні, і цей процес фактично керується тими ж людьми, які знаходяться при владі, тому вони трохи знімають грошей з «тіньового» сектору і виділяють на субсидії. Але ж це фактично обман людей: влада пішла на цей крок задля того, щоб збити «оскомину» у суспільстві на фоні збагачення на війні, торгівлі з РФ і інших моментах.

Та парадокс у тому, що водночас влада нічого не робитб, щоб вийти із цієї ситуації. Натомість вона навпаки тихенько зменшує розмір субсидій на 20% за рахунок збільшення мінімальної зарплати, яка сьогодні вже 3200 гривень, але це не приводить до покращення, тому що фактично мінімальні соціальні стандарти залишили на рівні 1400-1500 грн.

Якщо б влада була народною, то вона б діяла інакше. З одного боку, піднімаючи соціальні стандарти, а для цього треба піднімати економіку. З іншого боку, дійсно вирівнюючи фінансування таким чином. Фактично це можна вирішити тільки видобуванням нашого українського газу, який по собівартості низький, і його можна було би запустити на комунальні послуги — це перше. Друге — треба створювати нові робочі місця, знижувати податковий тиск і таким чином піднімати економіку і добробут людей.

Сьогодні ціни настільки непрозорі, настільки суспільство не знає, чого чекати від влади в тому чи іншому випадку, що це приводить до того, що розкрадаються гроші, високопосадовці їздять відпочивати на Мальдіви, фактично нехтуючи думкою суспільства. І це говорить про те, що влада фактично використовує все для особистого збагачення. Врешті складається таке враження, що все це робиться в геноцидному напрямку: чим менше буде людей, тим краще буде ділити награбоване.

Петро Петриченко
Голова Громадської палати України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок