Роман Чайка. Круговерть лайна в природі через FM-діапазон
14.02.2018 11:05

Роман Чайка. Круговерть лайна в природі через FM-діапазон

Радіо для мене — це частина моєї довгої роботи в ЗМІ. З 93-го року працював якраз на радіо, починаючи від створення “Радіо-Люкс”, радіо “Ініціатива”, радіо “П'ять” - тому радіо для мене — це частина моєї біографії. Радіостанції залишаються настільки, наскільки залишається споживач інформації, тобто будь-яка флешка є сильнішою, ніж радіо тепер. Будь-який сигнал 3G є сильніший, ніж стандартна FM-радіостанція, яка зазвичай бралася як фон до пересування у громадському транспорті або вбивання часу на навушниках, підключених до телефону.

Тобто звичайно FM-ки слабше, ніж будь-яка флешка, де ви набрали собі музики, і вам не треба слухати або дурних ведучих, або дурну рекламу. Крім того, з розвитком 3G і 4G слухати будь-яке інтернет-радіо просто однією кнопкою, як його включати через магнітолу. За 5 хвилин ви можете мати 10 тисяч різних композицій, причому під ваші смаки, вузько направлені, а не залежно від вибору музичного редактора і ведучого програм.

Зазвичай радіостанції FM-музичного діапазону програють будь-якому ЗМІ, хоча б тому, що вони ставляться до інформації як до другорядного заповнювання. Коротенькі випуски новин зазвичай характеризуються низкою якістю як обробки, так і подачі. Не говоримо про інформаційні топ-радіо розмови, а про класичні, ім'я яким “легіон”. Якість інформації там є просто жахлива, і дуже часто FМ-ки використовують просто як інформаційний зливний бачок під вибори.

Можна відслідковувати, як цілі конгломерати радіостанцій FM, які контролюються з тих самих політико-олігархічних груп, видають одні і ті самі новини. Просто смішно, коли 30 радіостанцій одночасно городять одну й ту ж саму туфту. Видно, що їх роблять в одному центрі, просто їх читають іншмми голосами з листочка в ефір. Тому це справді архаїка.

Телебачення давно вже програло будь-якій смарт-коробочці, в якій ви можете собі поставити якісь інші сервіси. Тобто в принципі, в цивілізованому світі стандартні FM-радіостанції чи телебачення — це страшний вінтаж, і вони можуть бути лише частиною якоїсь іншої глобальної медійної платформи, де додаткова опція є оновлена, модернізована FM чи телебачення. Просто у нас є ще велика кількість людей, які залежні від старих носіїв інформації, через це воно у нас продовжує жити і ділити маленьку “піцу” рекламного ринку, вгризаючись один в одного.

Все залежить від зарплати, бізнес-плану і жлобства тих, хто наймає на роботу. Якщо це FM, в якій і власник не має ніякого медіа-плану, і менеджери нічим не відрізняються від бариги, який стоїть на піратському ринку “Петрівка”, за своїми смакам і рівню інтелекту, відповідно, і йде круговерть лайна в природі через FM-діапазон. Звичайно, що це жахливо. Вже не говоримо про те, що й підбір ведучих за якимось стереотипом — піпл хаває, давайте їм таке давати. Часом не так ріже вухо суржик, як відсутність елементарного смаку і розуму. Це, з одієї сторони, йде щось напівгопніковське в навушниках, і таке ж саме напівгопніковське сидить за зарплату і віщає. Це жахливо.

Слухати, наприклад, FM-ки в Польщі,то інше. Хоча там теж є жахливі радіостанції, але це зазвичай диско-поло з дебилками, які грають примітивну музику, але таких дуже мало. FM-ки в будь-яких країнах Європи мають певний стиль, який відрізняє одну FM від іншої. Наприклад, з дитинства пам'ятаю, що завжди любив з польських радіостанцій “Радіо труйка” (третя радіостанція). Там якщо розмови в студії, то це не розмови дурнуватих про дурне. Це зазвичай змістовні речі, тобто видно було, що директор ставить перед собою ціль отримати нову якість розмов. Якщо музика — то це від джазу до року.

Тому все залежить від якості власників, смаків менеджерів і тієї аудиторії, яка до нього прив'язалась за відсутністю вибору.