Віталій Бала. Янукович та бонуси його соратників
05.03.2018 12:46

Віталій Бала. Янукович та бонуси його соратників

Біглий екс-президент України Віктор Янукович заявив на прес-конференції в Москві березня, що має намір найближчим часом звернутися до країн-гарантів угоди від 21 лютого 2014 року, а також до США і Росії з пропозиціями щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Перше — треба подивитися, коли була запланована прес-конференція Януковича, тому що про прес-конференцію Порошенка було відомо за день до її проведення. Якщо прес-конференція Януковича була запланована раніше, тоді це якийсь збіг. Якщо вона була пізніше, після того, як було зрозуміло, що Петро Порошенко буде щось говорити, хоча у нього насправді були зовсім інші меседжи, не стосуючись по великому рахунку чогось конкретного про війну на Донбасі, то це тоді було зроблено спеціально.

Але в будь-якому випадку, як на мене, питання полягає в іншому. Треба було в свій час спочатку вирішити питання стосовно Януковича — це зловживання владою і корупція, привласнення ресурсів. Якщо б було позитивне рішення по цьому епізоду, думаю, що насправді це можна було зробити набагато простіше і скоріше, і вже напевно був би результат, ніж те, що почали судити за державну зраду, враховуючи те, що судять-то насправді по закону мирного часу, що, на мою думку, є достатньо специфічно. І в цій ситуації, як мені видається, ми маємо результат і наслідки тих дій влади, які не були зроблені вчасно.

Тому, на жаль, зараз склалася така ситуація, і по великому рахунку процес по держзраді перетворився на довгограючий серіал. Адвокати Януковича вже навіть звинувачують нинішню владу, що вона нібито незаконно прийшла, що вона винувата у тому, що Крим відійшов, тобто практично повторюючи тези російської пропаганди. Це є результатом того, що в свій час була допущена помилка, що хотіли зробити велику політичну знакову справу, замість того, що можна було чітко засудити, як, до речі, це роблять в інших країнах.

Для прикладу: зараз прокурори Південної Кореї вимагають колишньому президенту 30 років за зловживання і корупцію. Окрім того, і аргентинського, і бразильського президентів хочуть засудити за теж саме. Тобто по всьому світові це більш прийнятно, і якщо б було рішення за зловживання і корупцію, то ніхто б вже не сприймав будь-які заяви президента, по типу Януковича, якщо б заочно буле таке засудження. А зараз він може нервувати діючу владу в Україні, тримати її в неприємній напруженій ситуації. Але не більше того. Побачимо, які він запропонує ініціативи.

Що стосується його повернення в Україну, то це навряд чи станеться. Адже навіть його найближчі соратники звинувачують Януковича в тім, що він втік, що він їх зрадив. Тому, по великому рахунку, якщо розібратися, то навіть ті, хто був найближчим до нього, включаючи і фінансові стовпи влади режиму Януковича, малоймовірно, що вони захочуть, щоб він сюди повернувся інкогніто. Мабуть, все буде навпаки. Раджу їм, як мінімум, дізнавшись, що він повернувся, схопити його і стати героєм України, щоб нинішня влада до них взагалі не могла докопатися, і фактично вони могли б вже претендувати на якісь позитивні бонуси для себе.