Сергій Таран. Розвінчування ідолу Надії Савченко
15.03.2018 13:15

Сергій Таран. Розвінчування ідолу Надії Савченко

Надія Савченко — це типовий продукт суспільства, яке постійно шукає кумирів і сподівається, що прийде якийсь Гаррі Поттер і вирішить за нас всі проблеми. Для нас, для всього суспільства, є важливим пошук ідолів, яким ми поклоняємось і які вважають, що вони герої, які зроблять наше життя кращим, а потім ми швидко в них розчаровуємось. Така ситуація не перша і не остання.

Надія Савченко була саме такою людиною, на яку покладалось дуже багато сподівань, що вона прийде і ледь не стане президентом — і всім стане краще. Але так не буває, тому що до політиків насправді в будь-якій нормальній розвинутій демократії має бути абсолютно раціональне, критичне, спокійне ставлення. В них треба шукати і позитиви, і негативи. І саме Савченко це була та людина, в якій на початку всі шукали винятково позитиви, а зараз будуть шукати всі негативи.

Мені видається, що саме використовуючи цю рису суспільства — створення ідолів, свого часу проросійські сили і завербували громадянку Савченко для того, щоб вона здійснювала просування проросійських меседжів в українське суспільство, але тут відбулося дуже багато прорахунків. По-перше, з'ясувалось, що позиція примирення з терористами, домовленість з Путіним не знайшла підтримки в українському суспільстві. І друге — є остання ситуація, по якій, очевидно, набагато більше доказів, ніж здається, і Савченко про них знає. І саме тому вона саме зараз говорить ті речі, які б, напевно, змістили акценти в її звинуваченні і перемістили увагу зовсім на інші політичні фігури.

Очевидно, що зараз Савченко мало хто підтримує. Проблема у тому, що ті куратори, які за нею стоять, абсолютно не враховують те, що українське суспільство надзвичайно негативно сприймає ідею примирення з терористами і з Путіним. І коли вона була у в'язниці, суспільство її підтримувало саме тому, що вона видавалась символом цієї незламності і непримирення. А зараз, коли вона стала символом протилежного, то, звичайно, громадяни її не підтримують. Ми це бачимо і по рейтингу, і по тому, що зараз, коли існує загроза ледь не арешту Савченко, на її підтримку ніхто виступає ні з депутатів, ні з громадян України.

І якщо буде зроблено такий крок, як зняття недоторканності з Надії Савченко, нам треба зрозуміти, що слідство має на те вагомі докази, якщо говорить про такі кроки. Коли ми їх побачимо, думаю, що все стане набагато зрозуміліше. Але те, що в суспільстві час від часу виникають погрози державного перевороту, це не є вперше. Ми одразу це побачимо, коли слідство зможе проводити слідчі дії з Савченко, і це станеться тільки після зняття з неї депутатської недоторканності.

Сергей Таран
политолог, глава Правления Центра социологических и политологических исследований «Социовымир»