Степан Хмара. Наша писемність - це частина культури Європи
29.03.2018 13:27

Степан Хмара. Наша писемність - це частина культури Європи

Клімкіна з його «чудовими» ідеями та ініціативами потрібно вже дано було вигнати з України. Для початку треба подивитися, як він з’явився в нашій країні та вже потім у Міністерстві закордонних справ. Насправді він же засланий російський провокатор, і журналісти в цьому випадку потрібні ставити його на місце, а не роздмухувати вогонь навколо його пропозиції ввести латиницю.

Тільки ідіоти можуть собі дозволити так думати і таке пропонувати, адже ми 2000 років розвивали свою писемність. А тепер нам пропонують перейти на латиницю, бо нам таку ідею підкидає московський резидент – та це маразм! І правильно сказав В’ятрович, що перехід на латиницю «посилить русифікацію в країні». І тепер хтось взагалі сумнівається в тому, що Клімкін – це агентура Кремля?!

Тому навіть питання бути не може щодо переходу на латиницю. Адже це є серйозний елемент нашої культури, яку ми розвивали тисячі років. Давайте тоді запропонуємо індусам, японцям, китайцям, щоб перейшли на латиницю – ви уявіть, що вони на це нам скажуть! Потрібно думати і цінувати досягнення своєї культури. А в нас то давайте перейдемо на латиницю, то давайте захищати ЛГБТ, усіляких збочинців – оце і вважається, що ми йдемо до цінностей Європи. Цінності Європи – це внести свою частку культури в загальноєвропейський контекст, а не зруйнувати її.

Якщо говорити про нашу писемність, то не потрібно сильно занурюватися в деталі, але звичайно, нам потрібно провести серйозну реформу правопису і відкинути те, що нам нав’язала Москва в 30-х роках. Але це вже чисто робота науковців і юристів, щоб упорядкувати алфавіт та повернути нам літери, як наприклад Ґ, яка була викинута і зараз активно вживається. А також після повернення інших кращих елементів, яку були зафіксовані у нашому правописному кодексі до того, як Москва почала руйнувати його, потрібно буде надати їм юридичну силу і провести закон.

Степан Хмара
украинский политический деятель, советский диссидент и политзаключённый, один из основателей Украинской республиканской партии, Герой Украины