Степан Хмара. Болото перемоги для України
05.05.2018 12:15

Степан Хмара. Болото перемоги для України

Українські історики повинні говорити правду про День перемоги над нацизмом і, безперечно, намагатися її утверджувати. А це залежить від влади. На жаль, всі ці 25 років наша влада була такою собі меншовартісною і завжди пристосовувалася до того ще радянського, а тепер російського, стереотипу.

Насправді 8 травня вся Європа відзначає завершення Другої світової війни. І якщо для Росії це перемога, бо Російська імперія вистояла, то для нас це абсолютно ніяка не перемога, тому що один тоталітарний окупаційний режим змінився на інший, тобто на відміну від німецького окупанта знову повернувся московський окупант.

Ми можемо констатувати, що в Європі, тому що війна ще тривала, відбулося закінчення Другої світової війни. Війна для України не закінчилася, тому що вона продовжувалася УПА, підпіллям проти московського окупанта. І про це треба говорити чесно і відкрито і в жодному разі не вживати слово перемога, бо навколо цього дуже маніпулюють. У росіян зовсім інша ситуація — вони зберегли імперію, колонії, і не тільки зберегли, а ще й додали, тому що вся центральна Європа опинилася під російською окупацією і була перетворена в своїх сателітів.

Треба не загравати, як наша влада. Наш інформаційний простір засмічений цим проросійською неправдою, а всі олігархічні канали фактично є проросійськими, тому ми ніяк і не можемо вибратися з цих тенет. Це проблема, яка потім трансформується в інші проблеми.

Тільки тепер значна частина українців почала усвідомлювати, що Росія — це ворог, а що російський народ ворог — це тільки маленька частина розуміє, хоча сама російська влада, Російська імперія не змогла б існувати без підтримки російського народу. Цей процес дуже погано у нас просувається, тому що історики звикли розділяти: так, Кремль поганий, влада погана, але російський народ не винен, до нього немає претензій. А до кого? Що, це Путін воює? Він воює руками російського народу. Без російського народу не було б Російської імперії.

Так що не треба лукавити. І поки ми не перестанемо лукавити і говорити відверту правду, ми будемо барахтатися в цьому болоті ще не один рік.

Степан Хмара
украинский политический деятель, советский диссидент и политзаключённый, один из основателей Украинской республиканской партии, Герой Украины