Сергій Даниленко. Тунель Порошенко, або Як українці потягалися з Кримським мостом
25.05.2018 12:20

Сергій Даниленко. Тунель Порошенко, або Як українці потягалися з Кримським мостом

Відучора у Карпатах офіційно відкритий двоколійний Бескидський тунель.

«Це – проект, завдяки якому Україна стає ще ближчою до Європейського Союзу, а Євросоюз – до України. Тут проходить до 40% наших транзитних вантажів у напрямку Західної і Центральної Європи», - написав на сторінці в Facebook президент України Петро Порошенко.

Про цю роботу потрібно говорити серйозно і розглядати її у кількох контекстах.

В першу чергу, у формуванні громадської думки про те, що Україна в умовах, в яких вона зараз перебуває, готова до завершення великих інфраструктурних проектів. Нам варто відходили від постійного порівняння з Росією — ми і наші східні партнери, що ніби ми перебуваємо в тіні діяльності того ж Керченського мосту. Але варто зазначити, що він будувався стаханівськими темпами, а тут будування Бескидського тунелю тривало більше 10 років.

Окрім того, думаю, що ми невдовзі побачимо, як на мосту в Києві, де падали крани, розпочнуться активності, і ми будемо говорити про відновлення його будування. Принаймні ми побачимо відновлення Шулявського шляхопроводу і Воскресенсько-Троєщинського переходу, який так довго будується неподалік Рибальського острова. Це перше питання — відродження завершення інфраструктурних проектів.

Другий контекст у тому, що справді ми можемо очікувати, що ще більше в інформаційному просторі буде з'являтися позитивної інформації, яка буде прагнути засвідчити про успіхи діяльності нинішньої влади. І вся інформація, цей фактаж буде повсякчас наростати. Тобто не виключено, що буде застосована інформаційна технологія посилення позитивного звучання саме через повідомлення про реалізацію великих інфраструктурних проектів. Це буде стосуватися багатьох міністерств, в першу чергу Міністерства інфраструктурної політики. Думаю, що ця технологія доволі успішно застосовувалася в радянський період, та власне вона застосовується і по всьому світу, коли йде нагнітання позитивної інформації про успіхи нині діючої влади.

Більше за все, що в уряді є своєрідна дорожня карта успіхів, на якій вони будуть будувати своє існування, функціонування, або взаємодії з громадськістю, формування громадської думки для успішного подолання політичного процесу, на який ми очікуємо, йдеться про виборчу кампанію.

Безсумнівно, Бескидський тунель будувався десятиліття, і дійсно, не можна сказати, що це успіх тільки нинішньої влади, адже вона просто його завершила. Бо нині йде відновлення образу, іміджу України як позитивної транзитної країни, через яку можуть проходити достатньо ефективно в достатній кількості вантажі і люди з заходу на схід. Адже ми вже менше використовуємо такий термін і образ, що Україна — це міст між заходом і сходом.

Тому ми в цілому повинні підходити до розгляду цього повідомлення як прагнення, як ініціативу влади, як її спробу відійти від тотально негативної інформації, яка функціонує в суспільстві. І це наразі є чи не ключовим завданням. Українське суспільство психологічно втомлене, воно перебуває в домінуванні негативної інформації, і воно потребує оздоровлення свого морального стану. А це може відбутися тільки через інформування про такі події.

Варто сказати, що з'явився інтерес середнього бізнесу до недорогих офісних приміщень, особливо в галузі послуг. Окрім того, ось таке введення дорогих інфраструктурних проектів може свідчити про оздоровлення економіки України. І тут треба уважно придивитися до цієї тенденції, а за неї через позитивну інформацію може бути і оздоровлення моральне, без чого неможливо, бо це одне з умов розвитку суспільства. І ось увага до таких подій на фоні не лише першого пострілу “Джевелінів”, сьогодні приверена і до мирних інфраструктурних проектів, як Бескидський тунель в Карпатах.