Петро Петриченко. Алкогольна політика України
04.06.2018 13:35

Петро Петриченко. Алкогольна політика України

По даним ВОЗ, Україна опинилася на другому місці серед десяти країн, громадяни яких найбільше вжили алкогольних напоїв за минулий рік. Варто відзначити. Що на першому місці опинилася Білорусь, а от Росія, як не дивно, на шостому. Хоча не зовсім віриться на рахунок нашої східної сусідки, адже напевне, у складанні рейтингу до уваги бралися лише офіційні дані. Знаючи як пиячать у Росії, то там точно виробляється алкоголь ще і не офіційним шляхом. І якщо вже порівнювати з Україною, то у нас вживають цього «змія» набагато у менші кількості.

Але те, що Україна знаходиться на такому «почесному» другому місці після Білорусі, це не дивно, адже на те є три причини. По-перше, це те, що у нас є невпевненість в житті, дуже багато негативу, оскільки люди розчаровані в усьому і усіх. В державі не ведеться практично ні просвітницька, ні роз'яснювальна робота щодо шкоди вживання алкоголю – а це одначе питання, яка має стояти на порядку денному на державному рівні. По-друге, оскільки дуже падає народжуваність і зростає смертність, то це теж може бути однією з причин. На фоні економічного спаду в країні, погіршення клімату життя, а також відчаю серед людей, тобто відсутності позитивного мислення, люди знаходяться постійно в стресовій ситуації: то падіння гривні, то зріст тарифів. Це все породжує страх у людей і відтак невпевненість в майбутньому. І так вже склалося історично, що наша нація завжди вживала алкоголь – це і є третя причина, а от такі рейтинги – це зайвий раз говорить про те, що ця проблема у нас існує.

Якщо розглядати докладніше другу з причин, то спершу хочеться звернути увагу на те, що к раїні зовсім відсутні умови для молодих сімей. Окрім того, йде тиск податкової на малий і середній бізнес: за останні чотири роки понад 85 тис. підприємств зникли, а за цим стоять люди, сім'ї, смерті, навіть покінчення самогубством. Від підвищення тарифів літні люди фактично помирають завчасно, тому що вони не можуть витримати такого тиску. Державна політика така, що вона провокує невпевненість в сьогоднішньому дні і в завтрашньому. А подивитися телевізор, то можна зійти з глузду зовсім: той убив, той зарізав, хтось впав з вікна, хтось пропав, когось вкрали і т.д. Хоча ті випадки не стали більшими, ніж вони були раніше, але ЗМІ цій інформації приділяють неабияку увагу, сіють страх в суспільстві і відволікають.

Але головне, що людина робить своє щастя сама. Якщо вона дійсно цього хоче, то вона може утриматися від алкогольної залежності і робити свою справу. І для того, щоб уникнути алкогольної залежності, держава повинна створювати систему відносин між державою і людьми, для того, щоб створювати умови для гармонічного розвитку особи, щоб вона робила бізнес, заробляла гроші, кормила своїх дітей. Поки що цього, на жаль, нема. Якщо брати все вкупі — від того, що відсутня будь-яка виховна робота щодо шкоди алкоголю, це все в комплексі не приводить до створення умов для здорового способу життя людей. Політика держави повинна починатися з дитячого садочка.

Петро Петриченко
Голова Громадської палати України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок