Борис Кушнірук. Ще дуже довго до завершення збитків від російської окупації
14.06.2018 11:15

Борис Кушнірук. Ще дуже довго до завершення збитків від російської окупації

Україна втратила 98,4 мільярда доларів через окупацію Криму і війну на Донбасі. Про це йдеться в доповіді старшого наукового співробітника Eurasia Center Atlantic Council Андерса Аслунда, передає Український кризовий медіа центр.

Спочатку потрібно зауважити, що підрахунок, скоріше за все, вівся не зовсім коректно, адже потрібно робити кореляцію на те, що курс долара наразі – занижений. По номінальному, якщо ви переведете ВВП на курс долара, то отримаєте, умовно кажучи, мільярд з копійками, але в реальності він більше.

Чи реальна ця цифра – 100 мільярдів доларів? Всі такі цифри завжди умовні, тому що вони статичні і можуть відображати ситуацію на якусь дату, а кожний день агресії, окупації, боїв породжує нові втрати, збитки і нові недоотримані доходи. Тому подібні цифри можна робити лише за підсумками всіх подій, тобто коли вони завершаться, тоді можна буде повноцінно оцінити об’єм збитків від російської окупації.

Що входить в цю цифру? Прямі втрати населення, убиті, поранені — а у нас тільки десять тисяч вбитих тільки по Донбасу, а є ще територія Криму. Ми отримали велику кількість біженців – і ці втрати, пов'язані не тільки з тим, що цих людей треба десь розміщувати, виплачувати їм компенсації, це втрата їх працездатності, тому що людині, яка покинула там своє робоче місце, їй в будь-якому випадку потрібен час для адаптації на новому місці, а це може зайняти кілька років. А у нас біля мільйона осіб, які вимушені були стати біженцями, причому неважливо, в який бік вони поїхали — в Росію чи в мирну Україну.

Крім того, є втрати інфраструктури. Є прямі втрати, пов'язані з тим, що знищено, а є втрати, які ми зможемо оцінити лише згодом, пов'язані з затопленням шахт. Причому на Донбасі є шахти, які відновлювати немає можливості, і які підтоплюють великі території, і це може мати надзвичайні екологічні наслідки: зі слів російських і українських експертів, йдеться взагалі про загрозу техногенної катастрофи. Територія може стати нежиттєздатною, і на її реновацію чи просто перетворення на мертву зону, зону відчуження, потрібні будуть великі гроші, які поки що оцінити неможливо, поки не зупиняться бої.

Є втрати підприємств. У людей, які там жили, у них у багатьох просто вкрали їх активи, починаючи від приміщень, які ще можуть існувати, але там просто розграбували їх обладнання, яке коштує десятки тисяч доларів. Особисто знайомий із бізнесменами, які поїхали звідки і сказали, що вони нікому нічого вибачати не збираються — це щодо того, що треба помиритися і пробачити. І таких історій маса.

Тому насправді ті втрати, які там є, вони всі доволі умовні. Щоб їх оцінити, потрібен буде ще довгий час навіть після того, як все завершиться. А ми поки маємо ситуацію, коли ще дуже довго до завершення.