28.06.2018 09:52

Олександр Мороз. Що записано у Конституції?

А тепер подивімось, що робиться в Україні: все йде всупереч Конституції – тому можна абсолютно відверто говорити, що ми живемо не за Основним Законом. В чому причина? Причина в непорушені системи влади, передбаченої самим законом. І до тих пір, поки не пройде зміна системи влади, щоб у нас стала справді парламентсько-президентська республіка, як в Словаччині, Австрії, Німеччині та інших європейських країнах, до тих пір у нас буде бардак, який ми спостерігаємо сьогодні.

Коли виступає чи керівник держави, чи будь-хто і починає говорити про успішні реформи в управлінні, в територіальному устрої, в освіті, в охороні здоров'я, в соціальному забезпеченні тощо, то люди ж розуміють, що це брехня, що це ніякого відношення не має до інтересів держави і суспільства, з одного боку, а з іншого боку, все це антиконституційно. Повторюю, до тих пір, поки в державі не буде дотримання Конституції, коли Гарант держави буде показувати приклад в цьому відношенні, до тих пір надії на краще у нас немає.

Більше того, є загроза втрати державності. Тому, відзначаючи День Конституції, ми повинні для себе кожен брати на себе зобов'язання. Ми повинні відстоювати необхідність дотримання Конституції. Але найперше – треба змінити систему влади, щоб у нас не було такого явища, яке ми сьогодні спостерігаємо. Розповідають люди, мовляв, «за Кучми було так, а за Ющенко так, а за Януковича чи Порошенка інакше чи так само». Виникає питання: «а з чим це пов’язано?». Де в Конституції написана визначальна роль президента, щоб ми суть державного життя і життя кожної людини відзначали в залежності від того, хто сьогодні знаходиться на цій посаді? Немає такого в Основному Законі!

Тому ігнорування конституційних норм породжує той безлад, що є. А люди ж хочуть жити за справедливими і зрозумілими правилами, тому й тікають туди, де можуть реалізувати свої права на працю, на відпочинок — на право жити так, як записано в Конституції. Тому треба добиватися цього в своїй країні.

Громадянам України треба зробити умови, передбачені Конституцією — і вони будуть дотримуватися їх. Тому що, як правило, громадяни мало цікавляться нормами Конституції, як документом, яким треба керуватися. Вони керуються обставинами, які склалися в житті. Але коли їхні права порушуються, тоді вони цікавляться: «а як же в Конституції записано?». В Конституції записано про безкоштовну охорону здоров'я, а насправді ж ніде не можна обійтись без плати за лікування і за медичні препарати. В Конституції не передбачений той рівень корупції, а у нас в Україні вона стала інструментом управління. І куди ти не звернешся, скрізь на тебе дивляться зеленим очима, щоб подивиться, як залізти в твою кишеню, тим паче якщо ти підприємець. Всі регулюючі, контролюючі, правоохоронні органи працюють у цьому відношенні.

Хіба в Конституції записано, що треба ховати свої гроші від оподаткування в офшорах? Ні, навпаки, йдеться про протилежне, але у нас це норма. І виходить, що той, хто фактично є злодієм по відношенню до держави, він собі створює індивідуальні умови. І хіба ж цього не бачать? Бачать, але ж всі, що при владі, вони це саме й популяризують, бо бізнес і влада у нас одне й теж саме, а цього в Конституції немає. Там записано: президент, депутат, інший посадовець не повинен займатися прибутковою діяльністю. Треба внести відповідне уточнення, щоб це стало імперативом і щоб ЦВК не реєструвала таких людей, які мають підприємницький рід занять чи власний бізнес. Іншими словами: ти займаєшся бізнесом – займайся, дай Боже тобі успіхів, але не роби владу під свій інтерес.