Володимир Цибулько. Показовий жест Трампа для Порошенка
18.07.2018 11:40

Володимир Цибулько. Показовий жест Трампа для Порошенка

Зустріч Трампа з Порошенком була на саміті НАТО, хоч вона у часі була і недовгою. Президенту Сполучених Штатів Америки потрібно було перед зустріччю з Путіним почути українську позицію, тому ця зустріч є показовим жестом, тому що президент США фактично відсторонив від зустрічей півтора десятка лідерів, а з Порошенком він все ж таки зустрівся. Їхня розмова якраз і допомогла Трампу сформувати більш тонку тактику в діалозі з Путіним.

Справа в тому, що все, що Путін хоче продати Трампу, не дуже його цікавить. Єдина тема, яка може зацікавити США і бути виграшною, - це ядерне роззброєння. Зрозуміло, що стан російського ракетного комплексу дуже складний. Швидше за все, що половина цих ракет вже фізично не придатні для застосування, тому Путіну якраз вигідно в цій ситуації продати це за гіперціну, тобто створити умови рівностороннього діалогу.

Чому Трамп наголошував на 90% світового ядерного запасу? По суті, це була головна тема, судячи із всього спектру тем, які озвучувались на конференції, як спроба змусити Путіна входити в систему глобальної відповідальності, дотримуватися глобальних правил гри. Судячи з усього, це одна з тем, де насправді у Путіна є шанс підтримати діалог з США. Сирія публічно там звучала, але Голанські висоти, про які йшла мова, це, швидше за все, більше досягнення Нетаньяху, лідера Ізраїля, ніж Трампа.

Насправді Трамп вже підігрував Путіну в його геополітичній величі. Але це таке егоїстичне уявлення Путіна про місце і роль Росії. Насправді для світової системи безпеки Росія є країною зовсім другого десятку, навіть не першого порядку, тому що зараз глобальна безпека виміряється, в першу чергу, економічними параметрами, а не наявністю ядерної зброї, тому що, по суті, чотири-п’ять ядерних набоїв знищують планету. Тоді сенсу змагатися в економічній площині нема, тоді гинуть всі, тільки з різною швидкістю: хтось в перші хвилини після вибуху, хтось через рік-два від отруєння радіоактивним пилом.

Насправді Росія в економічному вияві входить десь в 15-ку країн, вона десь між 13 і 17 місцем займає позицію по економічному потенціалу. І для цього, по суті, з Путіним ведеться така гра, з розумінням, що поки Путін залишається на посаді, доти Росія буде слабнути: економіка Росії, конкурентноздатність, особливо технологічний потенціал буде зменшуватись. І це відставання, по суті, скоро приведе Росію навіть не те що до неможливості повернутися в Велику Сімку, а навіть по економічним параметрам вона не відповідатиме вимогам Великої Двадцятки.