Тарас Чорновіл. Останнє слово Януковича
06.11.2018 14:25

Тарас Чорновіл. Останнє слово Януковича

Оболонський районний суд Києва повісткою запросив на 19 листопада для промови останнього слова екс-президента України Віктора Януковича, обвинуваченого у державній зраді. Однак ця новина не є вже зовсім новиною, тому що вона прозвучала на останньому засіданні дебатів, де суддя нарешті перервав одного з адвокатів сторони Януковича, який вже сім чи вісім разів читав той самий текст, озвучений іншими адвокатами. Він просто зачитував томи матеріалів справи, тобто тягнули так, щоб затягнути ще на кілька місяців. А суддя врешті зупинив цю безкінечність і оголосив, коли відбудеться наступне засідання, і відповідно на це засідання викликається для останнього слова підсудний.

Це є абсолютна і безумовна норма судочинства: перед нарадчою кімнатою після дебатів сторін звинувачуваний має право на своє останнє слово. Це норма є і у нас, і в будь-якій системі судочинства, і позбавити цього права підзахисного не можна, хоча ми маємо дуже багато прикладів з радянського минулого, коли той же самий суд над Василем Стусом позбавив його слова, сказавши, що для суду досить виступу адвоката Медведчука. Тому і Янукович має право на останнє слово.

Чи він ним скористається і як? Він може скористатися своїм останнім словом, не обов'язково будучи особисто присутнім у суді. Передбачається можливість скайп-зв'язку, і адвокати Януковича, якщо вони хочуть, щоб він скористався цим словом, не будучи присутнім у суді, мають забезпечити його явку у відповідне приміщення, звідки він у присутності довіреної особи буде здійснювати скайп-зв'язок з зали судового засідання і виголошувати своє останнє слово. Власне кажучи, це є односторонній процес, тому що під час останнього слова не передбачаються питання.

На сьогоднішній день, в принципі, процес підійшов до останньої стадії. Чи можна на цій стадії якось затягувати і зривати процес? Безумовно, захист Януковича, який зацікавлений, щоб затягнути розгляд аж до президентських виборів, і було зроблено яку штуку. При тому всьому, що практично всі захисники Януковича мають офіційний дозвіл на виконання адвокатських функцій на території Російської Федерації, тобто вони можуть бути присутні і на цьому сеансі зв'язку поруч з Януковичем і представляти там його інтереси. А раптом вони вирішать для затягування сповістити, що Янукович визначив свого представника, який буде його супроводжувати під час його останнього слова, - того чи не єдиного, який не має такого дозволу на роботу в РФ. Що це означає? Доки він отримає цей дозвіл, а на дозвіл у РФ потрібно до трьох місяців для адвокатів, вони можуть вимагати, щоб на цей час справа була відкладена.

Хоча маю переконання, що суд на це не погодиться, але оскільки на день, який запланований у листопаді, Янукович точно не вийде на скайп-зв'язок, а всі його юристи, які мають на роботу у РФ будуть демонстративно сидіти у Києві і заявляти, що вони тут працюють і Янукович їх туди не викликав, звичайно, що цього сеансу не відбудеться.

І далі у суді виявляється дилема. Він може зробити одну з двох речей. Перша: оголосити в судовому засіданні, що Янукович таким чином відмовився від останнього слова, оскільки, маючи адвокатів, які мають право на роботу в РФ, він не скористався їхніми послугами, а умисно затягує процес, і перейти до стадії нарадчої кімнати, після чого вже з'являється вирок у перший інстанції. Другий варіант, який може зробити суддя: він може зобов'язати підсудного Януковича на наступну дату, яку визначать, забезпечити останній не відкладний вже вихід на скайп-зв'язок для останнього слова. І вже після того, як Янукович знов відмовиться це робити, переходити на дорадчу кімнату.

Не думаю, що Янукович зараз буде йти на останнє слово, тому що вони зараз працюють не стільки на пропагандистський ефект, скільки на затягування процедури і на можливість оскаржувати потім у європейських судах рішення цього суду, хоча з боку адвокатів Януковича була маса порушень. В будь-якому випадку Янукович може скористатися своїм правом на останнє слово, і воно у нас точно буде демонструватися на всіх каналах, адже у нас люблять сенсації. А може просто загратися в юридичну еквілібристику і відмовлятися від останнього слова аж до того моменту, поки суд не постановить вирок, щоб потім пробувати робити спробу апеляції, щоб не дали останнього слова. Хоча сказати, що коли ти маєш адвокатів і ти від них відмовляєшся, - це умисне затягування.

Тому ми побачимо один з цих процесів. Все залежатиме від судді, який має вирішити одразу ж в той день, коли Янукович не вийде, скажімо, на скайп-зв'язок, про перехід в нарадчу кімнату, чи дати ще один, чи два, чи три шанси для захисту Януковича, щоб налагодити можливість його виходу з останнім словом.