Тарас Чорновіл. Воєнний стан своє зробив. Що далі
26.12.2018 11:06

Тарас Чорновіл. Воєнний стан своє зробив. Що далі

Воєнний стан подовжено не буде, чи будуть підстави його продовжувати, чи ні, тому що є норми, а ми все ж таки країна, яка живе за Конституцією, за законами, хоча багато хто їх пробує порушувати, але там, де це можна зробити тихо. Президент не може порушувати відповідних норм законів і не буде. Для того, щоб продовжити воєнний стан — там нема процедури пролонгації, там є процедура його повного введення знову. Тобто якщо він закінчується сьогодні-завтра, то це означає, що або за день до цього, треба знову провести засідання РНБО, на якому має бути ухвалене рішення про необхідність введення воєнного стану, після цього президент має видати свій указ, з цим указом звернутися до ВР. ВР повинна сама зібратися не пізніше впродовж двох діб.

Зараз зрозуміло, що ніяку ВР зібрати в принципі неможливо, бо минулої п'ятниці на завершення було вже 12 людей. Вони постарались в четвер ввечері сісти на літаки, і їх вже немає в Україні. Більш того, не думаю, що вони сильно цікавляться тим, що відбувається в Україні. Тому навіть теоретично зібрати 226 осіб у ВР зараз неможливо, тому про продовження, пролонгацію, додаткове введення в найближчі двв тижні не може бути і мови.

Якщо раптом сталася велика біда — прямий наступ Росії, пряма потужна військова операція, ми просто б в цій ситуації опинилися перед фактом, коли не було б що робити, треба б було рятувати країну, і ніхто б вже не думав ні про які формальності. Був би указ про воєнний стан знову, але ніякого підтвердження ВР не було б, тому що ці безвідповідальні персонажі просто б не зібралися. Вже потім якась їх кількість з'їхалась би, щось би пробували там робити, але всі дії, необхідні для воєнного стану, були б вчинені де-факто внаслідок реальної війни, на яку наплювати ВР, але на яку не наплювати нам.

Тому продовження воєнного стану в жоден спосіб не буде, але якщо якась велика біла, то дякуючи цьому місяцю вдалося у режимі ненадмірного розголосу зробити серйозне переміщення військових частин. Мобільні частини були поставлені в зоні особливої загрози, друга лінія оборони дуже серйозно зміцнена, відпрацьована логістика — тобто насправді підготовка відбулася, і думаю, що сам цей факт може мати трохи стримувальну дію на Путіна, тому що варіант танковий прорив, які за 8 годин прориваються через Маріуполь, Бердянськ і Генічеськ до Криму і потім розширитися, зараз неможливо. Тобто прорватися можна, накрити вогнем і знищити наші передові частини, де кілька десятків мирних мешканців, можна, але втримати цей коридор можна буде, тільки вкинувши туди практично всю російську армію, сотні тисяч солдат, і розуміти, що десятки тисяч з них загинуть. На таке Путін вже не готовий.

Воєнний стан своє зробив. Певна армійська мобілізація відбулася, перевірили резерв першої черги, які готові до мобілізації, побачили, що навіть у тих областях, де не була оголошена мобілізація, резервісти першої черги самі прийшли до воєнкоматів. Тому, в принципі, завдання воєнного стана виконано як превентивного і підготовчого заходу проти особливої загрози, а зараз, якщо виникне, можна буде це зробити.