Віталій Романченко. Шах і мат Слуги народу
08.01.2019 11:08

Віталій Романченко. Шах і мат Слуги народу

Завдання Зеленського – це відсікти Порошенко від другого туру. Це гарантуватиме перемогу Тимошенко на виборах Президента.Відомий шоумен Володимир Зеленський, скоріше за все, зіграє технічну роль, а не самостійну гру, яка зводиться до відволікання сил президентської команди від його головного супротивника.

Якщо не було б Зеленського, то найбільш вірогіднішим є протистояння Тимошенко та Порошенка у виборах Президента. Ймовірно, саме ці політики пройшли б у другий тур: Тимошенко – як найбільш популярний та рейтинговий політик, Порошенко – як Президент з майже необмеженим фінансовим та адміністративним ресурсом. І в такому разі, ми б спостерігали у квітні справжнє запекле протистояння цих двох політиків із заздалегідь невизначеним кінцевим результатом.

Ті, хто прораховує майбутній результат виборів і для кого перемога Порошенка у другому турі буде дуже загрозливою, - зроблять ВСЕ, щоб мінімізувати для себе ризики. Стан невизначеності кінцевого результату їм не потрібен. Тому, за підтримки окремих олігархів та політиків, розігрується наступний сценарій.

По-перше, вводиться в гру шоумен Зеленський. За різними соціологічними опитуваннями, він має приблизно такий самий рейтинг, як і діючий Президент, а в деяких він його навіть випереджає. Таким чином, він має високу популярність та низький антирейтинг, грає як опозиційний кандидат проти діючої влади, і, отже, має високі шанси потрапити до другого туру.

По-друге, у другому турі, протистояння Тимошенко-Зеленський зводиться до гарантованого результату перемоги більш досвідченого та підготовленого політика. Це – Юлія Тимошенко.

Відомо, кому належить телеканал, на якому постійно транслюють шоу «95 квартал». Саме на цьому каналі Зеленський за 5 хвилин до Нового Року оголосив про своє висунення у кандидати в Президенти. Без погодження з керівником каналу, така заява була б неможлива. Всім відомо відношення власника цього каналу до діючого Президента та їх протистояння. Також всім відомо, що сам власник у нещодавньому інтерв’ю казав, що Юлія Тимошенко була одним з найкращих прем’єрів («яка врятувала Україну від кризи 2008 року»). Отже, є його пряма зацікавленість перемоги Тимошенко у виборах Президента. І Зеленський в цьому випадку дуже зручний інструмент у боротьбі проти Порошенко.

Навіть те, що команда Президента тепер вимушена буде (явно чи ні) використовувати ресурси проти «всенародно улюбленого артиста», значно спрощує задачу Тимошенко. І впевнено можна сказати, що ми НЕ побачимо у цій грі запеклого протистояння Тимошенко-Зеленський, але почуємо від шоумена багато докорів владі та діючому Президенту.

Як бонус, за такий хід Зеленському можуть в подальшому надати більше ефірного часу на більшому числі телеканалів. Або, навіть, допомогти провести у парламент його партію «Слуга народу» з людьми, «які ніколи раніше не були причетні до політики». Але президентська кампанія для Зеленського це лише інструмент проти Порошенко, яка вигідна Тимошенко та окремим олігархам.