Володимир Чемерис. Томос передвиборчий та електоральний
22.01.2019 13:00

Володимир Чемерис. Томос передвиборчий та електоральний

За Конституцією у нас церква відокремлена від держави, тому це зовсім не справа президента: не тільки їздити з Томосом по Україні, але і приїжджати у Стамбул і там підписувати угоди з патріархом Варфоломієм. Це прямо протирічить Конституції, яка говорить, що президент і всі державні органи повинні працювати лише у межах, визначених Конституцією, а Вона забороняє державі втручатися у справи церкви. І за це має бути відповідальність, у тому числі кримінальна. Це порушення рівності релігійних конфесій і перевищення повноважень.

Але питання у тому, що справа так званого Томосу не має відношення до церкви і тим паче до християнства. Це передвиборча ініціатива президента, яких є досить багато, думаю, що це ще не остання ініціатива разом зі змінами до Конституції відносно ЄС та НАТО, разом з введенням воєнного стану. Тому це чисто передвиборчий тур. І те, що у цьому турі використовується церква, це протирічить законодавству.

А мета його — це сконцентрувати правий електорат навколо президента для того, щоб вирішити найголовнішу його мету — вийти у другий тур, тому що зараз поки що є сумнівними такі перспективи президента. Йому треба об'єднати правий електорат, тому що на інших гаслах, наприклад, на соціально-економічних, буде надзвичайно важко вигравати вибори. І це може принести, як стверджують соціологи, до 2% електорату. Начебто небагато, але у ситуації, коли дуже невеликий відрив між різними кандидатами у президенти з рейтингами, ці 1-2% можуть бути рятівним колом для президента.

Як видно по всім соцопитуванням, справа не є актуальною для українців загалом. І загалом таке підняття питання Томосу на державний рівень в офіційній пропаганді де-факто спрямовано на те, щоб перетворити Україну в таку середньовічну релігійну державу з державною церквою, але для більшості українців це питання не актуальне. Але для президента в даному випадку важливо саме той сегмент того правого консервативного електорату, за який він власне бореться саме з конкурентами по правому табору для того, щоб вийти у другий тур.

Особисто маю кількох знайомих правих поглядів, які не збиралися голосувати за Порошенка саме з соціально-економічних міркувань, але цілком можливо, що можуть і проголосувати після такої певної накрутки офіційної пропаганди. Подивимось.