Степан Хмара. Ще не вмерла Україна і з нею український народ
23.01.2019 13:12

Степан Хмара. Ще не вмерла Україна і з нею український народ

Ще не всі українські землі юридично входять до складу Української держави. Після Першої та Другої світових війн нас “погризли” по всіх параметрах. Берестейщина відійшла до Білорусі. Так зване Закерзоння, а це великий шмат території на захід від нинішнього кордону, - відійшло до Польщі. Росія ще на початку минулого століття після окупації російськими війками відгризла частину Воронежчини, Курщини, Білгородщини і частину теперішньої Ростовської області. Це території, які компактно населені українцями і мали б належати Україні. Вже не кажучи за Кубань, яку засвоїли українські козаки і їх потомки. Це одна сторона.

Якщо говорити про ситуацію всередині нинішньої частини, то, звичайно, Росія окупувала Крим і частину Донецької і Луганської областей, тобто частина Донбасу окупована РФ. За час того, як зазнали поразку визвольні змагання України і державність впала, то йшла політика, яка була спрямована на знищення українців як нації. Вже держава була зруйнована, але Москва намагалася знищити українців як націю. Це Голодомори, і що дуже важливо теж, спеціальна міграційна політика. Кілька мільйонів за цей столітній період було депортовано з України і розселено до Сибіру, Далекої Півночі — в безкрайніх малозаселених територіях РФ. Натомість Україна спеціально заселялася московитами для того, щоб вимішувати відповідний склад не на користь етнічних українців.

І маємо проблеми від того, тому що Донбас, який був зруйнований Голодомором, потім в значній частині був заселений населенням з Росії - москалями. Такі самі події відбувалися і на Кубані. В якійсь мірі це торкнуло і Західну Україну, тому що після Другої світової війни біля мільйона українців з Західної України — Галичини, Буковини було виселено до Сибіру. Під час індустріалізації завозилися робітники переважно з Росії. Тому ми маємо сьогодні проблеми, що частина населення України, це невелика частина, мабуть 5%, важко або вороже сприймають Українську державу. Вони живуть в Україні, але ненавидять українців. Україну люблять всі, навіть і вороги наші, тільки ненавидять українців. Їм довподоби Україна, де б не було українців.

Крім того, підкидаються різні теорії про те, що Україна — це багатонаціональна держава, що абсолютно абсурдно виглядає. Що в Україні живе понад 100 народностей — це абсурд: три чоловіка називається народністю і національною меншиною. Підкидається псевдотеорія, що Україна — мультикультурна країна. Намагання нав'язати шалений опір про те, щоб нарешті в українській Конституції державна мова ставала реальним фактом. На жаль, до кінця цього ще не сталося, йде шалений опір, влада не робить зусиль для того, щоб українізувати Україну. Тобто ліквідувати багатовікову окупацію, колоніалізм, переважно російський, на території України.

На жаль, тут проблем ще багато. Сюди ще домішуються слова наших вчених, які не завжди грамотні. Для того, щоб говорити, що українська нація — це нація на підставі духовно-культурної української національної ідентичності, нам нав'язують дуже небезпечну зміїну теорію політичній нації. А політична нація може бути Україна без українців. Тут завдання і влади, журналістів, громадськості, наших вчених, які мають голосно про це заявляти, а не окремих ентузіастів.

Тому роботи дуже багато. Процес йде, звичайно. І за ці майже 30 років, коли вже відновилася українська державність, виросло ціле покоління. І ми бачимо, що зміни є, тому що все-таки українська ідея соборності України, державності України вкорінюється, інакше ми б не захистили нашу державу у 2014 році, коли Росія хотіла маршем пройти від сходу до Одеси і створити так звану Новоросію для того, щоб ліквідувати Українську державу як таку.

Крім того, неграмотність наших політиків, депутатів, які говорять “народ України” . Ні, треба правильно вживати термінологію — український народ. Бо народ України — це народ, який живе в Україні. А тут суть в тому, що це український народ. Це не дрібниці, це дуже важливі речі, про які треба пам'ятати кожний день, які треба пропагувати, на яких треба виховувати молоде наше покоління. Тоді швидше ми будемо ставати сильнішими і будемо ближче до нашої мети — до потужної соборної незалежної самостійної держави.

Степан Хмара
украинский политический деятель, советский диссидент и политзаключённый, один из основателей Украинской республиканской партии, Герой Украины