Тарас Чорновіл. Справа Януковича: суд в Україні або конвой у Росії
29.01.2019 14:10

Тарас Чорновіл. Справа Януковича: суд в Україні або конвой у Росії

Суд засудив екс-президента України Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі за державну зраду й пособництво у веденні агресивної війти проти України з боку РФ. Але насправді ще буде довга тяганина. Його адвокати ще будуть жорстко хапатися і висловлювати звинувачення проти всіх, щоб не називати його остаточно злочинцем. Це зрозуміло, тому тільки тоді, коли відбудеться апеляційна інстанція, вже вирок набуде законної сили.

Що стосується самого виконання покарання. У нас розділена вся ця система, і це нормально, тому що в іншому випадку це б була тоталітарна система. У нас є слідство, у нас є окремий суд, який виносить рішення, і в нас є абсолютно окрема структура, яка не має жодного відношення до слідчих органів, до суду — це система виконання покарань. І тепер ця система має давати відповідні указівки, розпорядження для того, щоб здійснювались розшуки людини, яка засуджена і уникає покарання.

Це є стандартна ситуація. Будуть робитися міжнародні запити, буде він вивішений знов у Інтерполі. Чи це змусить Росію його повернути? Безумовно, що ні. В Росії були голоси кілька років назад, в тому числі і абсолютно провладних російських депутатів, що “навіщо нам здався цей утікач, принизлива особа, він у себе довів ситуацію до революції, навіщо нам його тут утримувати, навіщо нам його зберігати у себе, а чи не віддати його Україні, хай вони там розбираються в назідання другим”. Але ніяких наслідків це не мало.

Більше того, можу припустити, аби якимось неймовірним способом він не попав в Україну — умовно кажучи, в Росії можуть побоюватися, щоб його не викрали наші спецслужби, щоб він сам раптом не сів на якійсь літак, який дорогою до якоїсь іншої держави, яка точна не видає українцям, раптом не зробив технічну посадку в Україні чи в країні, яка виконує рішення судів і відповідно виконає рішення Інтерполу по передачі нам злочинця. Тому, щоб не сталося таких речей, в Росії Янукович перебуває не під охороною, а фактично під тим, що можна назвати конвоєм.

Звідки такі висновки? Тому що він становить певну загрозу для Росії. Цей суд був проти Януковича, хоча прокурор одразу після суду сказав фразу, що матеріали стануть основою для наступної судової справи про злочини керівництва РФ. Але для такої справи потрібно мати, зокрема у частині розстрілів на Майдані, докази від первинної особи, яка скаже: “Не я керував розстрілами на Майдані. Приїхали російські керівники, мені було сказано віддати їм в управління всіх українських силовиків, я віддав, і вони керували”. А це дуже серйозне звинувачення. Військові злочини — це одна річ, але втручання і організація кривавих подій під час періоду, коли ви не маєте війни з іншою державою, — це вже поза будь-якою межею для світу, і для Росії було б небезпечно.

Янукович, очевидно, може це сказати, тому що більшість людей, які організовували захист Майдану, достатньо добре знають, що насправді всі події на Майдані режисерувалися не з Міжгір'я і не з Банкової, а режисерувалося від російських представників. Це майже відкрилося і це відомо, але єдиний, хто може надати офіційну інформацію, - це саме Янукович. Тому що виконавці - “беркутівці” і інші, вони особисто знають лише своїх командирів, їхні начальники знають керівників — Захарченко і Якименко теж в Росії – і ніхто не допустить, щоб вони опинилися в Україні. І тому в цих обставинах його свідчення будуть для Росії просто вбивчими.

Але є питання, чому він під конвоєм. Давайте згадаємо. У Януковича є свої певні захоплення. Пригадуєте, як він жалівся: “У меня тут времени на насаждения не хватает”, хоча насправді якраз на роботу не вистачало, а на насаждения вистачало. І для нього є ідея фікс. Особисто знаю, що він просто марить гольфом, великими полями, відкритими чемпіонатами, міні-гольфом на якійсь там дачі. Зрозуміло, що якщо б він був вільною людиною, навіть у межах тієї ж РФ, він би точно був завсідником основних їх гольфових клубів, гольфових полів. Його ні разу там не побачили. А гольф — це гра мільйонерів, а мільйонери завжди притягують папараці. В Росії з'являються регулярно фотографії з різних гольф-клубів — і Януковича там немає. Друга його мрія, чим він захоплений до отупіння, це нові автомобілі, автосалони — ми не бачили його ні разу в межах Росії на жодній подібній дії.

Припускаю, що його оберігають у Сочі, у тій будівлі, яка відома під назвою дача Януковича. Вона за досить високими парканами, думаю, що там є досить серйозний конвой. Тому потрапити до нас живим він навряд чи зможе. Якщо щось буде кардинально мінятися в Росії, думаю, що знайдуться останні люди, які постараються його просто фізично ліквідувати.