Олександр Мороз. Українцям потрібно навчитись вітатися, а не дивитися через приціл автомату
30.05.2019 13:03

Олександр Мороз. Українцям потрібно навчитись вітатися, а не дивитися через приціл автомату

Президент Росії Володимир Путін відмовився від зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським. Можна тільки здогадуватися чому… Однак уже лунали деякі висловлювання Зеленського з приводу того, що у нас один спільний інтерес — кордон — і саме це у новообраного українського президента вузьке тлумачення ситуації відносин між Україною і РФ на сьогодні. Виходячи з потреби налагодити відносини між державами і народами і припинити бойню за участю і російських військових, і Росії як агресора, чи вірніше агресивну російську владу — не можна заперечувати цих слів. Більше того, кожна військова сутичка і військовий конфлікт закінчується примиренням, знаходженням компромісних варіантів. Виходячи з цього, треба було б і російській стороні, і нашій шукати точки спільних інтересів.

Зеленський сказав, що у нас спільний тільки кордон, це так, але цього кордону 2300 км, і якщо ми будемо весь час показувати або тільки звинувачувати один одного, не шукаючи спільного, не шукаючи компромісу, то не буде добра. Крім того, ціна навіть принципової позиції дуже дорога — 13 тисяч жертв, які тільки враховані. Вони, поза всяким сумнівом, є і з російської сторони теж. Я вже не кажу про кладовище біля Дніпропетровська, вони є і на тій стороні в Росії, які невідомо як поховані. Але ж це люди, це цілі світи!

Тому шукати треба взаємини. І вихід треба з цієї ситуації, зокрема щодо Донбасу, шукати за межами цього конфлікту. Потрібно пропонувати послідовність, порядок і як це все робити, в тому числі як налаштовувати людей і з одного, і з іншого боку до співпраці, маючи на увазі в цьому відношенні корисному, і пропозиції щодо, скажімо так, трудової міграції наших і з цього, і з іншого боку розмежування, щоб люди попрацювали в нормальних умовах у Європі пару років і навчились один до одного здороватися, а не дивитися через приціл автомату.

Гадаю, що тут є дуже багато речей, які повинні бути предметно обговорені, і Гаранту вдаватися до якихось категоричних висловлювань і узагальнення, за якими приховуються, можливо, якісь не українські інтереси, не варто. Було б корисним, якби щонайскоріше вирішилось питання про нормального міністра закордонних справ, про нормальні служби з нормальних людей, які розуміють головне завдання — припинити сьогодні кровопролиття. От саме цим всім і повинен керуватися Зеленський.