Андрій Юсов. Європейський курс України зберігається – провалу не відбулося
10.06.2019 11:25

Андрій Юсов. Європейський курс України зберігається – провалу не відбулося

Саме так можна охарактеризувати те, що нині відбувається у зовнішній політиці України. Особливо після першої закордонної поїздки Зеленського. Нічого страшного там не відбулося: політичні заяви були підготовлені фахівцями і озвучені президентом.

Що стосується наших європейських колег, то вони доброзичливо себе поводять. Певною мірою вони ставлять до Володимира Зеленського як до товариша, але недосвідченого, і це постійно відчувається під час всіх контактів з новообраним президентом. Але це й не новина, цього слід було очікувати, тому що дійсно для багатьох людей з дипломатичним досвідом, міжнародними контактами – Володимир Зеленський новачок. Власне так це й сприймається, але це виправляється. Практика все розставить на свої місця.

Для України перші візити нового Гаранта пройшли більше зі знаком плюс. Відбулося знайомство європейських експертів, журналістів і політиків з Зеленським: це не блискуча поява, він нікого нічим не вразив, але тим самим фактом, що він підтвердив зовнішньо-політичний вибір України – він вже заспокоїв еліту ЄС, власне і українського виборця також.

Думаю, що зараз відбувається гра слів з обох боків, і не більше, тому що для представників ЄС зараз важливо продемонструвати Зеленському доброзичливість, не відлякати його, що вони і роблять. Це протокол і намагання встановити довірчі взаємини. Треба судити не по словах, що говорять європейські чи євроатлантичні чиновники, а по конкретних справах. А вони були озвучені, адже ми почули про найближчі перспективи співпраці з Україною, що не може не радувати.

Але у той же час варто пам’ятати, що колись ті ж самі європосадовці прекрасно спілкувалися і з Віктором Януковичем, коли він говорив про європейську перспективу України. Тому дуже важливо, щоб не лише на словах цей курс зберігався в Україні, а щоб ми вже побачили і кроки з боку нової влади і команди президента, і майбутнього парламенту, де вона, очевидно, буде представлена.