Євген Білоножко. Подвійне дно Зеленського, або Чому новий президент – поганий актор
14.06.2019 13:00

Євген Білоножко. Подвійне дно Зеленського, або Чому новий президент – поганий актор

Якщо не вдаватися до конспірології, то зустрічі Зеленського в Брюсселі показують, що це був загалом вдалий візит у тому числі цікавий і закордонним представникам. Новообраний президент України прийнятий з ентузіазмом, як цікавий президент, неординарна особистість. Зустрічі від Дуди і до Генсека НАТО, суспільна вечеря з чоловіком дочки Трампа в посольстві США в Брюсселі – все це складає зовнішнє дуже позитивне враження. Але…

Враховуючи те, що Зеленський нібито за освітою юрист, а за покликанням актор, виходить, що він актор посередній або взагалі дуже поганий, тому що для переважної більшості коментаторів, офіційних і не офіційних, виглядає так, що словам Зеленського не довіряють. Він декларує проєвропейську і пронатівську позицію, а всі очікують від нього якогось подвійного дна, оскільки внутрішня українська кухня, або заяви, які постійно поправляються і не скоординовані, виглядають дивно.

Йдеться про заяви пані прес-секретаря президента Мендель, президента Кучми щодо відміни економічної блокади з ОРДЛО і початку торгівлі, щодо заборони стріляти у відповідь бойовикам. Всі, хто цікавиться українською політикою і складе це до купи, то він розуміє, що це непрофесійність, некоординованість і невідповідність заяв, що команда до кінця не розуміє, що вона має робити і як, що у команди немає певних навиків для цього. І практично тоталітаризму і навіть цинізму, який був у попередньої влади, тому що, відверто кажучи, нинішня влада є більш щирою, ніж прагматичною. Відповідно ось ці внутрішні українські заяви, які дуже часто потрібно поправляти, або говорити, фейк чи не фейк, або пояснювати, - викликають підозру. Будь-які прості однозначні відповіді, які не потребують пояснення, зрозумілі відразу.

В закордонній пресі ми вже бачили перші публікації того, що президент Зеленський буде намагатися коштом домовленостей, продати певні домовленості з Росією, або якщо Україна захоче примиритися за будь-яку ціну з РФ, то ЄС не убуде забороняти, не буде кричати, мовляв «як же так, у вас же Революція гідності була і ви маєте 10 тисяч загиблих на Донбасі», він скаже: «це ваш вибір, в добрий путь».

І насамкінець дуже дивним виглядає заява-саботаж МЗС. Мені здається, слова синоніми інтеграція, аспірація і прагнення вступу до ЄС, вони тотожні, і не можна вигадати нових слів, які б не вживав президент Порошенко і які б міг вжити президент Зеленський стосовно до ЄС. Це один і той самий словниковий запас гасел. Відповідно, коли президент говорить про саботаж міністерства, яке підпорядковується йому, тут будь-хто, хто з-за кордону це прочитає, скаже, що це виглядає, як керованість цих політиків і не зовсім адекватність.