03.07.2019 21:33

Олексій Кавилін. Виховувати психологію громадянина за допомогою гаджетів? Цілком можливо!

Вибори приходять і йдуть, а працювати над вихованням свідомості наших громадян потрібно в режимі «нон-стоп».

Хочу поділитись інформацією про один із важливих для людей і держави проектів, які реалізують наші експерти.

Один з цих проектів називається «Фінансова грамотність для дітей». Засновники проекту – керівники фіскальної служби Київської області, профільні громадські організації та експерти - поставили собі за мету сформувати в нашому суспільстві нову культуру формування податків. А для вирішення цієї задачі ми використовуємо, в тому числі, сучасні гаджети та інші новітні технології.

Впевнений, що вже сьогодні сплачувати податки можна легко та зручно. Для цього фіскальною службою запроваджено численні електронні сервіси. Зараз відбувається їх вдосконалення та розширення переліку дистанційних послуг.

Втім, впевнений, що культуру сплати податків та психологію платника податків потрібно виховати. Можна сказати, впровадити «моду» на свідому сплату податків. Згадайте, як часто в американських фільмах лунає фраза «ми, платники податків»? А це також один із засобів виховання свідомості громадянина. Отже, якщо навколо нас такі можливості - Інтернет, онлайн-сервіси, мобільні додатки - давайте використовувати їх, щоб полегшити життя нашим громадянам!

Наш проект із фінансової грамотності формує у українця уявлення про податки як про «природнє явище». Учасники проекту навчають бути обізнаним не тільки у сплаті, але й за тим, як контролювати, куди чиновники витрачають кошти від податків.

Причому основну увагу в цьому проекті ми приділяємо українцям молодшого віку. Розмовляти з новим поколінням на непрості теми оподаткування автори «Фінансової грамотності» вирішили в найбільш зрозумілий для нього спосіб, за допомогою сучасних гаджетів та новітніх технологій.

Наприклад, нещодавно ми провели робочу зустріч усіх учасників проекту з представниками корпорації IBM - одним зі світових лідерів в галузі високих технологій. Домовились про співробітництво із підрозділами IBM.

Зараз батьки дуже часто скаржаться, що діти забагато часу витрачають на гаджети. Що робити в цій ситуації? Забороняти? Не впевнений, що це вірне рішення.

Хочемо чи ні, але гаджети вже перетворилися на обов’язкового супутника життя для нашої молоді. Добре, так давайте використовувати новітні пристрої для виховання! Ось чому один із напрямків нашої громадської роботи - це за допомогою телефонів, планшетів та інших гаджетів давати дітям податкові знання.

А якщо навчимось передавати ці знання за допомогою цікавої онлайн-гри / зручного додатку - то у виграші будуть всі - і батьки, і діти, і держава.
Алексей Кавылин
Начальник Главного управления Государственной фискальной службы в Киевской области