Юрій Сиротюк. Економіка не росте. Гроші, надруковані на станку, на хліб не намастиш
31.07.2019 11:55

Юрій Сиротюк. Економіка не росте. Гроші, надруковані на станку, на хліб не намастиш

Очевидно, що Гройсман перед виборами зайняв крайню популістську позицію, критикуючи тарифи, “Нафтогаз”, обіцяючи пенсії. Так і Азаров робив перед виборами. Тобто це ніяка не нова політика і ніяка не українська стратегія. Це політика обіцянок — годувати всіх з корита.

Пенсії в країні мають підвищуватися, це однозначно, хоча б до реального прожиткового рівня, а не того, що нам малюють. І пенсії мають індексуватися через інфляцію. Ні для кого не секрет, що інфляція в Україні за рік сягає двозначного числа, тобто, умовно кажучи, всі товари, послуги, як мінімум, на 10% дорожчають, і тому пенсія має індексуватися хоча б разом з інфляцією, щоб людина, як мінімум, могла б купити те ж, що вона могла купити минулого року. Якщо пенсія залишається на рівні минулорічної, це значить, що люди втрачають, тобто реальна пенсія, а разом з нею реальна купівельна спроможність — стає меншою. І обов'язок уряду — індексувати пенсії і прожитковий мінімум з огляду на інфляцію, яка відбувається в країні.

Інше питання — чи є ресурси в країні, щоб це зробити? В рік, який є піком виплати зовнішніх і внутрішніх запозичень, в рік, коли економіка заледве рухається, в цій кризі, в якій ми знаходилось, мінімальний ріст економіки мав би бути не менш, ніж 10%, а у нас говорять про 3% росту. Це нам, як мінімум, 50 років прийдеться наздоганяти нинішній стан Польщі. Відповідно в даному випадку, щоб це не було популізмом, чи є в країні база для підвищення пенсій? Так, ця база є. Це тіньова економіка, монополізована олігархічна економіка. Для того, щоб збільшувати пенсії, потрібно вивести тіньові кошти, які не працюють офіційно на державу, з яких не сплачуються податки. Треба вивести їх з тіні і демонополізувати економіку, тобто позбавити олігархат монопольного впливу на економіку, бо олігархат душить розвиток середнього підприємництва. Це можна зробити, але жодний прем'єр-міністр, і навіть Гройсман, не пробував цього.

В даному випадку, коли не робиться деолігархізація, коли не борються з тіньовою економікою, то звідки беруться підвищення пенсії? З підключення станка. Це коли уряд дає указівку НБУ друкувати тисячну купюру. Відповідно це тільки ріст інфляції. Якщо пенсії ростуть не з ростуть економіки, то це інфляційні гроші. Тобто можна підняти пенсії на якихось 100 грн, але ціни виростуть автоматично на 200, і пенсії стануть ще менше.

Підвищення пенсій перед виборами — це добрий крок, але він має мати реальні показники, мають бути якісь принципи. Наприклад, в Україні має бути встановлена гранична межа між найбільшою і найменшою державною пенсією. Умовно кажучи, в п’ять разів. Тобто якщо мінімальна пенсія в країні 1800, то будь-хто мав би отримувати пенсію в п’ять разів вище, і тоді прем'єр-міністр Гройсман знав би, що він не може отримувати елітну пенсію. Хочеться розумного підходу. Але те, що пенсії мають рости в Україні, це 100%, тому що це один з елементів купівельної спроможності громадян, яка породжує внутрішній попит. Внутрішній попит породжує внутрішній розвиток економіки, яка не залежить від світових тенденцій, а залежить від того, що люди мають гроші в країні і вони хочуть купляти.

Але для цього поряд з підвищенням пенсій потрібна програма перезапуску національної економіки, запуску національного виробника. Проблема у чому? Що пенсіонер, отримуючи ці дрібні копійки, виплачує їх переважно за іноземні товари, бо майже всі промислові товари, вся побутова техніка, все кінцеве виробництво — це іноземні товари. Люди купляють їх, ці гроші виводяться за кордон, і заробляють південно-корейські пенсіонери-робітники, американські, китайські, а ми становимось біднішими. Країна залазить в боргові зобов'язання.

Тому це має бути стратегія уряду. Гройсман говорив про стратегію, а стратегія була буде проста: нацарюватися і піти, і нічого не робити. Але курс підвищення пенсій і збільшення купівельної спроможності громадян має бути, але він має працювати на розвиток національній економіки. Це дуже сильно пов'язане і не прив'язане до виборів. Не треба вигадувати велосипеда, треба подивитися, що зараз робить американський президент, як захищає внутрішнього товаровиробника, як зменшує податкову базу, як повертає виробництво в США. Росте економіка — ростуть і пенсії. Не росте економіка, а ростуть пенсії — це просто гроші, надруковані на станку, які на хліб не намастиш. І це ілюзорне підвищення не дасть не то що підвищення рівня життя, а навіть те, що вони могли купити у минулому місяці.