Володимир Цибулько. Команда Зеленського переживає один з найскладніших етапів
05.08.2019 12:40

Володимир Цибулько. Команда Зеленського переживає один з найскладніших етапів

Ініціатива Зеленського про голосування законів про депутатську недоторканність і про імпічмент президента – це поки що тільки маніпуляція, тому що Зеленський не підписав закон, який проголосувала ВР про тимчасові слідчі комісії. Цей документ покладено в довгу скриньку. І з Конституційного суду немає ніяких звуків щодо конституційності цього закону. Але справа в тому, що цю тему не можна відправляти у довгу скриню, і «слуги народу» будуть прокручувати її в інформпросторі, будуючи на ній певну політику.

Але, судячи з усього, зараз почався один з найскладніших етапів в команді Зеленського, оскільки мажоритарники перестають бути безмовними, а на черзі можуть бути і списочники. Мені здається, що величезна фракція, яка виглядає зараз як доволі цілісна, вона, швидше за все, вже до початку свого першого сесійного тижня буде чітко структурована по платформах або по депутатських групах всередині фракції. І це теж цікавий прецедент, який був і в Партії регіонів. Взагалі це хвороба всіх чисельних фракцій, де завжди збираються люди за інтересами, і вони дуже часто руйнують загальну ідеологію і партії, і фракції.

Насправді при такій моделі формування політики, політичного класу все одно крупний бізнес має здатність через великі фінанси захистити своїх висуванців від будь-якого криміналу, наймаючи просто дорогих адвокатів. Як правило, ці дорогі адвокати вже сидять в штатах великих корпорацій. Саме ті, які можуть дозволити собі крім правового супроводу ще й політичний супровід, тобто найм політиків для обслуговування своїх інтересів. От ми зараз і побачимо, з яких корпорацій найняли яких політиків для обслуговування своїх інтересів всередині найчисленнішої фракції.

З недоторканістю, думаю, буде знайдена компромісна формула про те, що захищеними має бути виконання депутатських обов'язків, тобто політична діяльність, але не побутове хамство і бандитизм. Ми ж бачили, коли дозвіл на зняття недоторканості і притягнення до відповідальності депутатський корпус по поданнях прокуратури дуже легко надавав. Адже відома історія з Мосійчуком, а Савченко взагалі добувала свій депутатський термін більше у в'язниці, ніж у ВР. Таких прикладів багато.