Андрій Кокотюха. Представники ЛГБТ-спільноти - це так само, як рудий, вухатий чи альбінос
07.08.2019 14:37

Андрій Кокотюха. Представники ЛГБТ-спільноти - це так само, як рудий, вухатий чи альбінос

Якщо одностатеві шлюби — це перший пункт у переліку західних європейських цінностей, тоді нас просто всіх з вами вводять в оману, маніпулюють, розводять як кошенят. Одностатеві шлюби не всюди і на Заході сприймаються однозначно. І оскільки зараз інститут шлюбу в принципі як такий зазнає величезних трансформацій — багато шлюбів просто не реєструється, цивільний шлюб став вже нормою і давно вже вийшов з патріархального суспільства, то не розумію, чому треба взагалі довкола якогось шлюбу піднімати крик і обговорювати факт шлюбу як такого.

Інша річ, що сам факт того, що ми це обговорюємо, є свідченням того, що якщо суспільство і змінюється, то в якийсь нездоровий бік. Я людина, яка просто не сприймає ЛГБТ-культури, але це не означає, що я агресивна людина. Я волів би жити з представниками цієї культури в різних соціальних, суспільних і культурних вимірах. Попри те, що у мене є чимало знайомих представників гей-спільноти, вони абсолютно нормальні люди і займаються на своєму місці, роблять свою роботу, у мене немає упередження до цієї орієнтації.

Проте у мене є упередження до якоїсь принципової дивної, навіть хворобливої публічності саме такого процесу. Мої знайомі, колеги, приятелі належать до тих представників ЛГБТ-спільноти, які не ходять на гей-паради і які не вважають, що їхні права повинні бути рівнішими за права інших лише через їхню орієнтацію, яку їм дала природа. Я в жодному разі не вважаю це збоченням. Якщо наше досить умовне суспільство перестане вважати представників ЛГБТ-спільноти збоченцями, це вже позитив, тому що це не збочення, це така природа у людини. Це так само, як рудий, вухатий, альбінос — ну такою людину зробила природа, але це не означає, що руді повинні виходити на парад рудих і вимагати для рудих більших прав, ніж для брюнетів чи блондинів.

Тому, говорячи в голос про те, що десь в Києві був зареєстрований одностатевий шлюб, ми визнаємо власну ненормальність і ми визнаємо ненормальність тих, хто поширив цю інформацію. Не потрібно робити з цього сенсації. І мені здається, що сенсацію з цього зробили представники рагсу, які реєстрували цей шлюб, ніж сами пошлюблені. Бажання вирізнитися, бажання епатувати, бажання бути не такими, як всі - “ось, ми це зробили”. Ну, постався ти до цього як до норми.

Є ще один приклад, що учасники гей-парадів кажуть, що “ось ми не можемо цілуватися в метро, як різностатеві пари, бо на нас будуть показувати пальцями”. Суть в тому, що ти цілуєшся з коханою людиною в метро, незалежно від того, показують на тебе пальцями чи ні. Наплюй на суспільну думку, сам виріши для себе це питання, а не оголошуй, не роби публічно акт якоїсь непокори і не звинувачуй суспільство у тому, що воно є таке, як є.

Це все одно, що звинуватити всіх довкола, що люди проголосували за Зеленського. Ми мусимо визнати, що наші люди є такими, як є, що більше 13 млн громадян просто не мають жодної громадянської позиції і піддаються на популістичні гасла. З цим треба щось робити, і щось робити — це означає з цим жити і не намагатися перевиховувати суспільство, а просто бути собою.

Якщо гомосексуальна пара цілується публічно, незважаючи на кпини, які обов'язково почнуться, незважаючи на агресію, це означає, що вона є самодостатньою і вона є собою. Вона не афішує своїх стосунків, так само як те, про що ми говоримо, так само як та пара, яка зареєструвала свій шлюб, не повинна це робити підпільно.

А з іншого боку, не треба робити з цього сенсацію і новину. Просто роби те, що ти відчуваєш внутрішньо, будь собою і забий великий болт на те, що про тебе подумають і скажуть. Не ставай героєм новин, соцмереж тільки через те, що маєш якусь іншу природу і що любиш людину, яку хочеш любити, незалежно від твоєї статі. Просто не намагайся стати медійним персонажем. В нашій країні поки що такого немає. Поки що більшість таких людей хочуть стати медійними персонажами плюс домагатися для себе якихось ефемерних, не існуючих соціальних прав.