Володимир Бондаренко. Ціла плеяда оточення Кличка могла б підпасти під кримінальні переслідування
15.08.2019 14:36

Володимир Бондаренко. Ціла плеяда оточення Кличка могла б підпасти під кримінальні переслідування

Пам'ятаєте, Гройсман сказав спочатку, що «ми розглянемо це питання на наступному тижні», а потім — хоп! — і зник на пару тижнів у відпустку. Тобто там не зовсім чітка позиція, викликана певними обставинами, які виникають в цілому комплексі сприйняття нової влади різними структурами. Очевидно, десь була надія у Гройсмана, що його залишать в якомусь форматі стосунків, але він, не відчувши це, безумовно, долучився до тієї частини нашої політичної еліти, яка була до цього і яка хоче себе, як мінімум, не зганьбити на цьому етапі, відійшовши. Відійти, але поборотися.

І ось Віталій Володимирович обрав таку стежку боротьби. Він поїхав до Джуліані, там заявив про те, що він буде подавати до суду. Вважаю, що він як мер Києва, обраний всенародно, безумовно, має право мати свою позицію в цьому відношенні. Але з іншої сторони, за нього можуть взятися наші органи і можуть підключитися такі сили, що важко буде сперечатися, тим більше, що буде боротьба не прямо проти Кличка, а проти його оточення, і це оточення так чи інакше виведе на нього. Наприклад, якщо взяти в оборот Володимира Михайловича Столара, стане зрозумілим, що деякі об'єкти були відведені не зовсім законно. Або, наприклад, є такій Микитась, який був в обоймі президента Порошенка, в повному обсязі його адептом, захисником Березенко — деякі об'єкти виграні ним на тендері — це брехня. Проводити такі тендери він не мав права, тому що змагалися його обидві фірми, і тільки вони й вийшли у фінал. Він ніколи не мав справи з будівництвом мостів, а тут йому дістався дуже дорогий міст, вартість якого різко зростала безперервно і поки що зростає. І взагалі там ціла плеяда оточення Кличка могла б підпасти під певні кримінальні переслідування.

Тому вони будуть продовжувати цю історію, а те, що вони оголосили, що новий Кабінет міністрів прийме це рішення, то ви ж розумієте, що і Кабмін, і нова ВР будуть сформовані дуже швидко і однобоко. Тобто буде представлена тільки одна політична сила, тобто та фінансово-економічна група, яка сьогодні приходить до влади. До її складу, безумовно, входить Коломойський і ще деякі великі бізнесмени. І ті, хто були раніше, повинні відсунутися хоча б на деякий час.

Тому ось ця боротьба буде вестися таким чином.

Сьогодні Віталія Володимировича тимчасово залишать поза межами тиску, але робота буде продовжуватися. Тим більше, що вона може набувати такого кримінального відтінку, а потім все буде приведено до їхнього уявлення зміни влади. Не буде ніякої зміни до тих пір, поки не буде змінений закон про столицю, до тих пір, поки буде стояти питання не заміни Кличка на когось, поки не буде змінена система управління столицею, яка б відповідала загально прийнятим демократичним нормам. Весь світ, переважна більшість столиць зовсім по-іншому управляються, не так, як у нас.

У кожній столиці, як в звичайному місті є міська рада, обрана громадянами. Це так в Парижі, Лондоні, інших європейських столицях. Обирається міська рада і виконавчий орган цієї ради — і тоді вони керують містом. А от вже містом, як столиця, повинна управляти держава, і тому формується муніципалітет, або державна адміністрація у місті. І у нас не повинна бути Київська міська державна адміністрація, а повинна бути державна адміністрація у місті Києві. Київ керується самоврядним формуванням, яке створюється за допомогою виборів через людей, а от вже державні функції, а це значить для Києва виконання закону про столицю, контакт і координація діяльності Офісу президента, Кабміну, ВР, центральних органів влади, це ніякого відношення до Києва як міста не має. Це є державні функції.

І головна функція ось цього органу, який має бути представлений у Києві — слідкувати, щоб Київська рада не переступала Конституцію і закон, керувала містом самостійно: надавала воду, тепло, енергію, слідкувала за дорогами, освітою, культурою і всім іншим. Як і слідкувала, щоб не порушувалися закони України. І як тільки муніципалітет помітить якісь порушення — негайно зупиняється той акт, до якого є претензії, і протягом трьох діб Адміністративний суд повинен розглянути цей його і визнати або законним, або незаконним. При визнанні його незаконним він скасовується, при визнанні законним він продовжує дію.

Ось така повинна бути схема. А замінити Кличка на Ткаченка, Іванова чи Петрова, не змінюючи ось цю дебільну конструкцію, яка є в Києві, коли в Києві є Київська міська державна рада — так міська чи державна? Це дякувати Омельченку, що він добився такого рішення в Конституційному суді. Та формула, яку суд тоді провів, звучала так: київська міська громада обирає київську міську голову та склад Київської міської ради, а тоді президент зобов'язаний призначити головою Київської міської державної адміністрації особу, обраного київським міським головою. Уявляєте, не просто рекомендації, а зобов'язаний?! Такого в жодному документі немає.