Валентин Гладких. Сподіваюсь, що Зеленський прийшов до влади не задля того, щоб скоювати злочин
10.09.2019 14:26

Валентин Гладких. Сподіваюсь, що Зеленський прийшов до влади не задля того, щоб скоювати злочин

Закон про імпічмент, безумовно, повинен бути — щоб повністю була відрегульовані процедура усунення президента з його посади і умови, за яких ця процедура повинна діяти.

Це один момент. Другий момент — насправді ця процедура в усіх країнах світу є доволі складною. Тобто насправді це не так просто усунути президента в порядку імпічменту. Якщо посилатися на США, то там жодного разу ця процедура не була доведена до логічного завершення. Одного разу вона наближалася майже до кінця, але все одно людина пішла раніше, ніж їй було оголошено імпічмент. Тобто боюся, що в Україні це не стало банальним інструментом політичного тиску.

І ще один момент. У нас в громадській думці чомусь плутають два поняття: недоторканність і імпічмент. Так само, як, грубо кажучи, недоторканість депутатів, або депутатський імунітет, і порядок усунення депутата, тобто відклик депутата. Так само і з президентом. Недоторканність або імунітет президента означає, що для того, щоб здійснювати проти нього певні правові дії, потрібні певні процедури, як і депутатський імунітет. А імпічмент —всього-на-всього говорить, як усунути президента, але для того, щоб це зробити, потрібно мати правові підстави: державна зрада, кримінальний злочин. Але для того, щоб довести кримінальний злочин, треба провести певні слідчі дії. Але, якби там не було, нарешті окремим законом виділена процедура імпічменту (сподіваюсь, що вони все повністю прописали). Чи буде вона колись задіяна? Сумніваюсь.

У випадку із Зеленським це маловірогідно, з огляду на ту величезну кількість його політичної сили, яка представлена у Верховній Раді. Тут треба розуміти ще один важливий момент. Як би не крутили і не говорили, все одно це політичний феномен, і не треба забувати, що підґрунтям для такого рішення може стати конфлікт президента або парламенту. Тому гіпотетично, якщо президент втратить контроль над своєю фракцією — 254 людини, і ще долучаться представники інших фракцій, як ми бачили під час окремих голосувань, тоді це можливо. Але процедура імпічменту задіюється, якщо президент скоює важкий злочин. Тому питання може бути звучати так: чи може Зеленський скоїть злочин, який призведе до того, що його усунуть з посади в порядку процедури імпічменту? Сподіваюсь, що Зеленський прийшов до влади не задля того, щоб скоювати злочин.