Олеся Яхно. Жарти «95 кварталу»: проблема не тільки у гуморі
22.10.2019 13:33

Олеся Яхно. Жарти «95 кварталу»: проблема не тільки у гуморі

Шкода хор Верьовки, що він потрапив у таку ситуацію, і, в принципі, директор хору вибачився, що є показовим, і сказав, що це було огидно і що він готовий йти у відставку. Що стосується, то тут же проблема не тільки у гуморі. Наприклад, день народження колишньої голови НБУ, в якої зараз є відчутне для всіх протистояння з колишнім власником “ПриватБанку” Коломойським, адже це все у публічному просторі не приховано, йдуть суди щодо “ПриватБанку”. І коли у день народження хтось жартує над тим, що спалили будинок Гонтарєвої – це вже питання смаку. До того ж, ззовні це іміджеве зовсім не красить Україну.

А друга річ, що це пов'язане з бізнес-інтересом і впливом, тому що “95 квартал” не можна розглядати на сьогодні як зовсім осторонь від нової влади, хоча б тому, що частина представників влади напряму беруть участь і там, і там. Наприклад, перший помічник Зеленського Сергій Шефір, який є першим помічником і водночас Зеленський передав йому акції у 8 своїх компаніях.

А також не можна сприймати осторонь “95 квартал” від Коломойського. Якщо я не помиляюсь, є контракт до 2021 року між “95 кварталом” і телеканалом 1+1. І в цьому сенсі такий жарт не сприймається як жарт, а він сприймається як політично мотивований, навіть не гумореска. І той коментар, який звучав потім від Коломойського щодо реакції окремих міністрів, яких він назвав «дебілом, подонком», і що повинен йти у відставку, зокрема міністр економіки – це виглядало досить красномовно, на підтвердження того, що є взаємозв'язок між Коломойським, “95 кварталом” і Зеленським у широкому сенсі цього слова.

Тому тут це не питання жартів, а питання впливу на політику, економіку і прийняття рішень, з одного боку, а з іншого боку, це питання естетики, це вже інша річ. Але загалом можна констатувати, що якщо людина приходить з іншої професії і вона повинна концентруватися на новій професії, то ми бачимо, що колишня професія все-таки дається в знаки і вона залучається безпосередньо до стилю керівництва цієї влади. Тому не варто сприймати це як жарт. Якби це були відстороненні люди і не мали б стосунку ні до Коломойського, ні до Зеленського, це було б просто питанням низької етики і несмаку, але в даному разі це пов'язане з політикою і економікою.