Андрій Юсов. Падіння монорейтингу Зеленського
04.12.2019 14:42

Андрій Юсов. Падіння монорейтингу Зеленського

Динаміка з падінням рейтингу Зеленського так і надалі буде тривати. Зрештою, цей високий рейтинг був не лише його, це був збірний образ Зеленського як переможця президентських виборів, і цілком логічно, що він буде вертатися до позначки його результатів в першому турі і далі нижче.

Його дії зазнають все більшої критики з боку тих людей, які підтримували його фактично у першому турі, таких як Юлія Тимошенко, чи ставились нейтрально, як Гриценко. Тепер від всіх політиків першого і другого ешелону за різними напрямками йде критика, і щодо Росії, і що стосується земельної і економічної реформ, і багато інших. Тепер і рейтингові політики, як Тимошенко і Вакарчук, і менш рейтингові, як Садовий і Гриценко, які, тим не менше, залишаються на електоральному полі, будуть повертати свої відсотки.

Україна, безумовно, не Росія і не Білорусь. У нас не зачищене електоральне поле ні від старих політиків, і немає гарантії від появи нових. Електоральне ядро Зеленського — це більшою мірою протестний електорат, який не орієнтований на стабільну підтримку. Не забуваємо також, що серед виборців Зеленського значна частина умовно проросійського електорату, колишні виборці Партії регіонів, а там активно працює Медведчук і платформа “За життя”, тому Зеленському буде вкрай непросто.

Безумовно, падіння рейтингу Зеленського залежить і від скандалів. Зокрема президент занадто багато натягнув на себе власних повноважень, і якщо його попередники могли відбивати від себе подібні скандали у ВР, чи в уряді, чи в правоохоронних органах, мовляв, що це не вони, це коаліція, чи Рада, чи уряд, то у Зеленського немає такої можливості. Адже у нас і в парламенті моновлада Зеленського, і моноуряд так само Зеленського, і правоохоронні органи тепер контролюються здебільшого ним. Йому немає на кого перекладати відповідальність.

І кожний черговий скандал чи зашквар у ВР так чи інакше буде відбиватися на рейтингу Зеленського, тому що політичної відповідальності інші фігури фактично не несуть. У нас, за опитуваннями, третина виборців навіть не знає прізвища прем'єр-міністра і навіть половина не знає прізвище голови ВР. Тобто в уяві виборців і, перш за все, Зеленського — за все відповідає саме він.