Ірена Карпа. У Франції так само першим ділом розгрібають макарони і туалетний папір
20.03.2020 07:05

Ірена Карпа. У Франції так само першим ділом розгрібають макарони і туалетний папір

Люди спочатку дуже легковажно сприйняли коронавірус у Парижі, до останнього збиралися великими групами, навіть у неділю, коли вже закрили всі театри, кіно, ресторани. Коротше, всі вивалили в парки — робили там пікніки. Тобто французи до останнього тримали свій оптимізм і відкидали, що це правда. Але саме після виступу Макрона люди почали сприймати це серйозно, і коли я виходжу гуляти з собакою (до речі, це один з дозволених випадків), то люди обходять одне одного, ледь не на іншу сторону дороги. Якщо у Китаї все пішло на спад, то у Франції станом на вчора додалося тільки у нашому районі 500 хворих. Смертність невелика, лише 1%, але, так чи інакше, забороняється відвідувати своїх батьків, якщо вони похилого віку, збиратися багатьом людям. Ну і школи, звичайно, всі закриті на карантин, за винятком лише для дітей лікарів, які повинні бути на роботі. Для них організували спеціальні пункти в яслах і садочках.

Що стосується України: наскільки мені зрозуміло, українці зовсім не захищені громадяни порівняно з Францією. Наприклад, тут є право не сплачувати, якщо ти підприємець, певний час орендну плату чи рахунки за світло. Держава виступає гарантом цього боргу, ніхто тебе не має права викинути на вулицю. В Україні, як кажуть, “сидіть вдома і кохайтесь”, це дуже добре, але у людей немає гарантій. Насправді проблема у всіх однакові. Є невелика кількість реанімаційних ліжок. У Франції тут їх 200, якщо не помиляюсь, і якщо вони всі будуть зайняті, то нових хворих просто не буде куди класти. Важливо, щоб цей вірус переварився, тому що якщо він все-таки в тілі молодої людини, то антитіла його вб'ють і він помре у цьому тілі. А якщо ти його передав далі, то він буде жити в тілі іншої людини. А якщо ця людина ослаблена, то, швидше за все, це буде летальний кінець.

І ще мені здається, що в Україні немає всієї правди, бо дуже-дуже низенькі цифри. Насправді, дуже ймовірно, що вони значно більше, просто немає поінформованості, немає тестів. Люди можуть бути хворими і не знати, що це у них коронавірус. І це жах — ці спекулятивні ціни на маски, на тести. Бажаю, щоб люди, які спекулювали в такий час, просто згоріли у пеклі, бо дуже страшно за всіх моїх українських друзів, щоб потім не почалася спекуляція їжею чи питною водою. А ця паніка, до речі, про макарони і туалетний папір, це смішно, але вона повсюдно, тут так само першим ділом розгрібають макарони і туалетний папір.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.

Ирена Карпа
украинская писательница, певица, журналист, телеведущая