Євгеній Білоножко. Тільки завдяки заробітчанам функціонувала українська економіка
01.04.2020 09:07

Євгеній Білоножко. Тільки завдяки заробітчанам функціонувала українська економіка

В ЄС країни набагато краще радять і з епідемією, і з її можливими наслідками в економіці, тому що є солідарність, є взаємодопомога: фінансова і організаційна. Натомість українські заробітчани є найбільш незахищеною категорією населення не тільки в Україні, але і в країні, куди вони поїхали працювати. Як правило, вони поїхали працювати або в країну, де вони нелегально або напівлегально працюють за мінімальні кошти, живуть в найменш пристосованих приміщеннях для проживання, щонайменше по кілька осіб, працюють на найменш кваліфікованих роботах і на роботах, які оплачуються за найнижчими ставками.

Отже в момент карантину це перші особи, які були звільнені або відправлені в примусову неоплачувану відпустку. Наслідки цього ми побачили кілька днів тому на кордоні з Україною. Фінансова захищеність цих людей мінімальна. В Україні, зрозуміло, що ці люди не знайдуть фінансової підтримки, гарантії працевлаштування, і це зрикошетить дуже сильно на економіку України. До того варто згадати, що протягом останніх п’яти років кожен рік заробітчани надсилали понад 14 млрд доларів щорічно, що перевищує майже вдвічі прямі інвестиції на території України. Тобто тільки виключно завдяки заробітчанам функціонувала українська економіка. Тепер скоротиться вдвічі ця фінансова підтримка. Тепер Україна, яка фактично поставила свою економіку на паузу, яка і без кризи скоротила промислове виробництво до 50% ще з лютого, згідно з даними Держстату, як наслідок отримає катастрофу і ймовірний дефолт.

Натомість, ситуація на кордоні, яка сталася з громадянами України, полягає не тільки в недолугій комунікації президента України і міністра зовнішніх справ, але і конкретних осіб, які радили озвучувати тези про закриття кордонів, осіб, які приймали рішення і які відповідали за координацію перетину кордону. Тобто є цілий список конкретних прізвищ людей з посадами, які допустили створення цієї ситуації, а могли б уникнути її, могли вирішити на будь-якому з етапів, коли потрібно було брати відповідальність на себе і не боятися цього. Вже, мабуть, забули, як відбувався перехід пана Саакашвілі через кордон: так і ніхто жодних наслідків не поніс за цей неправомірний перехід. А тут громадяни України фактично були заблоковані і не могли перетнути державну межу своєї ж країни.