Володимир Цибулько. Виживання самого Авакова — це виживання Зеленського. А виживання Зеленського — це виживання самого Авакова
02.04.2020 07:00

Володимир Цибулько. Виживання самого Авакова — це виживання Зеленського. А виживання Зеленського — це виживання самого Авакова

Міністр внутрішніх справ — це ж не міністр поліції, це людина, яка формує внутрішню політику. Тому Аваков такий собі універсальний боєць, він висловлюється з усіх можливих і неможливих приводів, і це пояснюється тим, тому що в його підпорядкуванні, починаючи зі Служби надзвичайних ситуацій і закінчуючи міграційною службою, — все, що якраз пов'язане з переміщенням вірусів. Тому заява Арсена Борисовича — це, скоріш, тестовий месседж, на якому він виміряє певні настрої громадян і готовність до закручування гайок.

Виживання самого Авакова — це виживання Зеленського. А виживання Зеленського — це виживання самого Авакова. Зрозуміло, що це настільки пов'язані два організми, які один без одного просто пропадуть, тому що при зміні керівника внутріполітичного відомства на якусь іншу фігуру, не виключено, що просто без єдиного організму, яким стало МВС за Авакова, може це все роздробитися на окремі розбалансовані організми, які будуть змагатися один з одним, ніж дбати про користь громадян.

До того ж, він — вже віце-прем'єр. Нинішні його функціональні повноваження якраз в тому, щоб підтримувати внутрішній баланс в країні, порядок на вулицях. Ми бачимо, що поліція начебто змінилась, але іноді такі ініціативи старої радянської міліції з неї вилазять, що аж страшно. В якийсь момент в разі масових заворушень якраз Авакову доведеться патрулювати вулиці і брати на себе найважчу роботу з налагодження громадянської безпеки.

Нова поліція діє тільки у випадку порушення закону, тобто вона через силові дії не діє на те, щоб не допустити порушення громадського порядку. Вона діє через поліцію діалогу, наприклад, коли масове скупчення людей, а у випадку порушення порядку затримує і оформляє протокол. Тобто вона діє за фактом самого правопорушення, а не організовує якісь превентивні заходи. Але треба відзначити,що превентивні заходи в уявлені поліції — це вербальні інтервенції: усне попередження, робота через заяви, через дії, аби сформувати певний порядок речей.