Степан Гавриш. Як Козак в Берлін поїхав
14.05.2020 17:09

Степан Гавриш. Як Козак в Берлін поїхав

Надто багато наївних експертів рахують Путіна наляканим в бункері. Не виключено, обтяжений можливими хронічними хворобами і віковими ризиками, він обачливо і розумно дистанціюється від російського колгоспу, в якому «уханський викормиш» тільки набирає силу. Ген і його златоуст Пєсков не вберігся від кровожерливої зарази, а всемогутній і геніальний Трамп, який сам, час від часу, лікує світ заявив, що більше ніколи не буде стояти поряд із своїм віце-президентом. До кінця пандемії, яка перетворила США в синього кита, викинутого на берег.

Кремль використовує коронавірус як гібридного солдата. В Італію і Боснію закидаються військові десанти під видом військових вірусологів, Америці продаються машини ШВЛ, які самозагораються і вбивають в Москві та Санкт-Петербурзі інтубованих ними хворих. У цей час вже відомий молодий російський офіцер ФСБ-дипломат, як стверджують чеські спецслужби, перевозить в дипломатичному багажі рицин. Очевидно не як експериментальні ліки проти коронавірусу. Російські кібератаки, дезінформаційний напалм фіксуються спецслужбами Заходу регулярно. Конгрес США вимагає нових санкцій проти Росії. Несподівано для Москви і, здавалося, надто лояльна канцлерка Меркель натякає на можливі нові санкції проти Росії в зв’язку з хакерською атакою офіцера ФСБ на Бундестаг чотири роки тому. При цьому, в чергове сідаючи на шпагат під тиском тренера пана Шредера, по відео на Санкт-Петербурзькій кліматичній конференції вона знову натякає на можливість таки санкції пом’якшити.

У великому інтерв’ю Deutsche Welle від імені проросійсько-німецького класу заявив, що руські змушені були вдатися до анексії Криму і війни на Донбасі, а жоден майбутній російський президент Крим не поверне. Після, ціла низка американських, британських та німецьких таблоїдів та Інтернет видань спираючись на Харрінгтона та Фукуяму, відають світу, що Україна належить Росії. З огляду на питання національної безпеки та геополітичну цінність для Заходу у протистоянні з Китаєм. Саме Путіну Трамп доручив привезти за стіл переговорів Пекін по договору СНО-2.

А тут ще Зеленський із піонерською ініціативою по розширенню Мінського ТКГ до легітимізованої владно-суспільної групи переговірників. Тобто, офіційної, протокольної дипломатії. Так, це вмертвить кволого бастарда Путіна-Порошенка – Мінський процес і його угоди. Зеленський хоче почати, якщо й не з нуля, то з якоїсь іншої відмітки. З погляду його радників це має привести за стіл переговорів безпосередньо Москву, її уряд. Як сторону конфлікту. І хоча раніше там був офіційний посол Михайло Зурабов, який від імені Путіна свідчив про легітимність обрання Порошенка в обмін на Мінські угоди, то Росія виправила цю помилку і вивела ключового переговірника Гризлова із складу Радбезу. Типа, гібридний Кучма проти гібридного Гризлова. Погано, що в цій конструкції молоді геополітики Зеленського не знайшли місця для Криму. Фактично, це буде знову рух із зав’язаними очима і спиною вперед. Врешті, що зовсім не виключено, що таким кроком Зеленський може «изящно» обнулити весь цей Мінський гібридний сходняк і повернутись чи до Будапештського меморандуму, чи до пошуків нового переговірного процесу типу Дейтону.

Найбільшою загадкою є реакція на цей шаховий експромт Києва франко-німецьких «нормандців». Вони дивно і міцно стулили писки. Жодних коментарів. Це змусило здригнутися московський бункер. Попри жорсткі обмеження авіаперельотів, коронавірус і персональні санкції в Берлін полетів Дмитро Козак, візаві Єрмака, з персональним посланням Путіна до Меркель. Головним меседжем, який він передав невідомому співбесіднику, - «буде все як було». Москва спиною не ходить і відступати не буде. Євросоюз надто ослаб, аби ризикувати ресурсами Росії, на які все більше розраховує Китай. Тому Україною треба пожертвувати. Во ім’я процвітання нової Європи. Чисто сталінське, імперське мислення. Якщо вчора Росія вимагала забути про Крим і створити за рахунок Києва квазідержавне утворення на Сході, то зараз його агенти навколо Russia Today, говорять про жорстку федералізацію в Україні і заборону не тільки на вступ у НАТО, але й в Євросоюз.

Одинокий візит Козака – це виклик і українському МЗС. Попри те, що там вже тривало панує не характерний для воюючої країни спокій та оптимізм. Як на пасіці. Ніхто з них навіть і не помітив, що дамочка - австрійський міністр, яка танцювала особисто із ВВП на своєму весіллі вже працює на Russia Today під кураторством Марії Захарової.