Олесь Доній. Для чого владі Зеленського вуличні акції Порошенка?
28.07.2020 16:35

Олесь Доній. Для чого владі Зеленського вуличні акції Порошенка?

Цими днями прихильники Петра Порошенка та інші представники патріотичних рухів зібралися на акцію протесту проти врегулювання ситуації на Донбасі. Що в цих виступах?

По-перше, це право громадян на акції – демонструвати підтримку чи протест проти дій влади. По-друге, опозиція абсолютно правильно використовує тактику критики влади щодо цих спроб чи мирного врегулювання, чи загалом пошуку будь-яких компромісних варіантів в геополітиці. Це з точки зору політичної сили, абсолютно раціональна поведінка. Тобто політична сила повинна знаходити моменти, за які вона готова критикувати владу. Щодо самої влади — її електоральне ядро, яке проголосувало за Зеленського, якраз голосувало всупереч позиції сил, які орієнтуються на Петра Порошенка. Тобто пошук варіантів з припиненням чи зменшенням кількості бойових втрат — це якраз орієнтація значної частини виборців Зеленського. Тому в цьому сенсі на електоральне ядро Зеленського ці акції не вплинуть, тут небезпеки нема для Гаранта.

Навпаки, тут є певний позитив для Зеленського, тому що посилювати позиції влади під час переговорного процесу перед агресором Росією є необхідністю. І для цього влада як один з аргументів може використовувати акції протесту проти надмірно компромісних речей, які можуть сприйматися частиною суспільства як відступ від питання національних інтересів. Тобто влада повинна бути зацікавлена у таких акціях.

Свого часу таку тактику використовував Кучма, який навіть певною мірою допомагав або фінансово, або адміністративно існуванню більш радикальних політичних сил. Наприклад у “Руха” було два місця в обласних адміністраціях: в Черновецькій і Тернопільській областях. Натомість під час переговорного процесу Кучма використовував акції Народного руху і більш радикальних сил як один з аргументів для того, щоб пояснити, чому він не може відступати далі під тиском Росії по дипломатичних і інших питаннях.

Тому, за великим рахунком, для Зеленського ці акції протесту можуть посилити його позиції під час переговорного процесу з РФ для того, щоб можна було обумовити, чому він не може піддаватися на деякі небезпечні для України тези, які виписані попередньою владою в Мінські угоди і які Україні невигідні. Україна повинна підшуковувати аргументи, чому вона повинна обійти ці незручні для себе пункти. В цьому плані акції протесту можуть допомогти.

Чи очолить Петро Порошенко ці акції? Він і так на чолі. У нас на сьогоднішній момент є два опозиційних крила. З одного боку, проросійські на чолі з групою Медведчука: формально це Бойко, але медійний і фінансовий ресурс знаходиться у Медведчука. З іншого боку, сили, які умовно націоналістичні, їхній лідер на цей момент – Порошенко, і владі це страшенно вигідно, тому що обидва ці персонажі мають колосальний негативний рейтинг, що Медведчук, що Порошенко. Вони є несприйнятними для більшості населення України, згідно з усіма соціологічними дослідженнями

Немає досліджень, які б не дали цим персонажам порядку 70% від'ємного рейтингу. Це означає, що поки ці люди очолюють опозицію, владі нічого не загрожує. Владі загрожуватиме, коли з'явиться опонент з центричнім іміджем і який зможе вийти за межі електорального поля Порошенка та Медведчука. На цей момент таких політичних сил не простежується.

Тому не дивно, що за певним рахунком влада грає в «кішки-мишки» з цими політичними силами і крізь пальці дивиться на медійну активність і вуличну активність Медведчука і Порошенка — тому що вони не можуть вирватися за межі свого електорального поля. Це означає, що Зеленський певною мірою централістський. Деякі бояться розколу, розвалу України між двома опонентами. Тому, як це і не дивно звучить, Медведчук і Порошенко вигідні в якості найбільших опонентів.