Олександр Кондратенко. Чому партія "Слуга народу" готова висувати на виборах екс-регіоналів?
25.08.2020 15:02

Олександр Кондратенко. Чому партія "Слуга народу" готова висувати на виборах екс-регіоналів?

В українському політикумі дедалі частіше обговорюється теза про можливий реванш проросійських сил і те, як Україна відкочується у 2013 рік. Але для того, щоб зрозуміти, наскільки ймовірним є повернення екс-регіоналів на місцях, по-перше, варто подивитися на ті кадрові перестановки, які відбулися після зміни вищого керівництва держави, а по-друге, маємо звернути увагу на хронологію подій, які відбулися від початку парламентських виборів 2019-го.

Якщо стисло, то так:

  • сформувати монобільшість у ВР вперше за всю історію України – зроблено;
  • сформувати однопартійний уряд – зроблено;
  • підконтрольність слідчих органів після нещодавно внесених змін у законодавство – зроблено;
  • залежний НБУ – зроблено;

До вище наведеного мала б додатися і вся місцева влада, бо вона чудово лягає в цю єдину піраміду вертикалі. Але стратегія проєкту «Зе» стосовно місцевих виборів має на меті зовсім інше, а саме -- формування антиукраїнських більшостей на місцевих виборах 2020 року. Іншими словами, опЗЕж.

Олександр Кондратенко

Нещодавно у ЗМІ розганялася тема стосовно коаліції в місцевих радах, про те, що «Слуга народу» після виборів «ситуативно» співпрацюватиме з ОПЗЖ (мовляв, проводилося опитування серед своїх виборців, щоб з’ясувати, з якою з партій після виборів вона може створити цю коаліцію і не розгубити електорат та не втратити рейтинг). Згідно з опитуванням, 50% не проти співпраці з ОПЗЖ. Звісно, такі дані не мають нічого спільного з реальністю, але після кожного такого інформаційного вкидання йдуть заміри. І чим ближче до місцевих виборів, тим більше з’являтиметься подібної інформації.

Принципів політичної гігієни у партії «слуг народу» не існує, адже проєкт «Зе» був створений саме для повернення екс-регіоналів у владу. Достатньо переглянути всього 1% інформації стосовно пропрезидентської партії і зв’язків з екс-регіоналами, щоб зрозуміти картину в цілому (екс-регіонал поведе “слуг народу” до Верховної Ради; екс-регіонал очолив черкаський штаб «Слуг народу»; штабом Зеленського на Київщині керують «екс-регіонали»; ще одним радником РНБО призначений екс-"регіонал" з "Кварталу" і т.д.).

Місцеві вибори -- це завжди боротьба еліт на місцях. Вплив політичного бренду відіграє не таку значущу роль, як, скажімо, на виборах до парламенту. Але в цьому разі, коли йде втрата електоральних симпатій у «слуг» напередодні місцевих і зростає антирейтинг у президента Зеленського, то це може, навпаки, в деяких регіонах зменшити шанси для колишніх "регіоналів" виграти вибори висуванням від партії монобільшості.

Кампанія місцевих виборів-2020 – це підготовчі роботи до дострокових парламентських у 2021-му. І головне питання в тому, що коли населення країни розчароване теперішньою владою, а при голосуванні на попередніх виборах голосувало "тільки б не Порошенко", то єдиною альтернативою, особливо у східній і південній частині країни залишається ОПЗЖ. Якщо в результаті місцевих виборів на місця зайдуть у більшості люди Медведчука і, зрозуміло, з якою позицією, то для України – це (щоб не сказати гірше) досить тривожний дзвіночок.