Олег Мусій. Ковід не розсмокчеться
14.09.2020 18:20

Олег Мусій. Ковід не розсмокчеться

Від сьогодні Київ в «помаранчевій» зоні карантину. Знов обмеження. А поки в Києві обмежують, інші міста святкують дні народження зовсім без дотримання карантинних норм. В що це виллється тепер, що чекати? Поки що нічого хорошого. Значного росту захворюваності через невіру людей в дії влади і через абсолютну неадекватність її дій. Але реальна загроза дуже велика: медична система вже на межі того, що вона ляже і вимушена буде або відмовляти тим, хто потребує лікування у стаціонарі, або вирішувати, кому надавати медичну допомогу. Про це попереджували ще півроку тому. На жаль, влада не вжила адекватних заходів для того, щоб от цей пік наростаючої першої хвилі не дійшов до критичної межі, а до цього все йде однозначно.

З іншого боку, вибори стимулюють місцеву владу до того, щоб займатися популістськими речами, такими, як святкування днів міста. І, безумовно, безвідповідальність уряду за те, що не оголошений надзвичайний стан у державі і не введені такі жорсткі заходи, як, наприклад, в Ізраїлі, який категорично заборонив будь-який вихід з дому, ніж ближче 100 метрів до продуктових магазинів. Тому влада повинна задуматися. У нас завжди якась надія на владу є, на превеликий жаль, але люди повинні самі розуміти, що епідемія нікуди не ділася і хвороба є небезпечною. Тому краще дотримуватися елементарних трьох речей: носіння маски, соціальної дистанції, миття і дезінфекції рук після вимушеного відвідування публічних місць. Ну і, безумовно, уникання місць скупчення людей. Це збереже групи ризику, якими, перш за все, є наші батьки, від негативного перебігу хвороби у них.

Нещодавно всі бачили відео, де сам міністр Степанов обурюється, що люди всі без масок. Для нього це здивування. Але, хто винен? Має бути відповідальність за дотримання карантинних заходів, а для того потрібно ввести реальний карантин через надзвичайний стан. А влада умиває руки, починаючи від президента і закінчуючи депутатами, і робить якийсь адаптивний карантин, придумує невідомо що, не зовсім законне рішення Кабміну, яке поліція не має права виконувати.

А якщо б був введений надзвичайний стан через пандемію, то у МВС були б спеціальні повноваження. Це така безвідповідальність влади, яка думає, що воно якось розсмокчеться само по собі. Не розсмокчеться. Тому владу треба мотивувати, щоб вона вживала адекватних заходів. Потрібне відновлення санепідслужби, епіддослідування. Це вже пряма вина міністерства, що сьогодні ці служби не відновлено, на відміну від наших сусідів-білорусів. Багато є проблем, але, на жаль, українці повинні самі це розуміти і самі берегтися.