Віталій Бала. Коли дострокові парламентські вибори?
09.10.2020 13:21

Віталій Бала. Коли дострокові парламентські вибори?

Насправді парламентські вибори - це елемент отримання довіри до політиків в ситуації, коли в країні політична криза, а ще гірше, коли крім політичної є ще соціально-економічна криза. Для того, щоб зробити перезавантаження, для того, щоб, умовно кажучи, випустити пар, щоб не доводити ситуацію до революційної ситуації, завжди у всіх країнах проводяться вибори. І Україна, безумно, не є виключенням. У нас були дострокові вибори. Щоправда, вони були тоді, коли там президентам щось не подобалось: або приходив до влади новий президент і хотів, маючи популярність, мати переважну більшість чи більшість у ВР, тому це була політична доцільність. Хоча в 2004 році, пам'ятаємо, коли була криза між прем'єром Януковичем і Ющенком, у квітні пішли на передчасні президентські вибори. І в цій ситуації дуже багато зараз в Україні буде залежати від результатів місцевих виборів. Тобто, якщо чинна влада програє вибори з рахунком 5:0, тобто буде нищівна поразка, це суттєво послабить взагалі вплив центральної влади в Україні, і треба буде робити декілька речей.

По-перше, треба буде на когось списати весь цей негатив. Президенту це треба буде робити. Як правило, президент або відправляє Кабінет міністрів у відставку для того, щоб на них все навішати. Або в гіршій ситуації - треба буде робити парламентські вибори. У нас вже був відправлений один Кабінет міністрів. В принципі, можна і цей відправити у відставку, але для того, щоб відтермінувати дочасні вибори. Адже всі інші політичні сили, крім чинної влади, будуть зацікавлені в дочасних виборах, у разі програшу. І в цій ситуації можна піти на створення коаліційного уряду у парламенті, де главою уряду, умовно кажучи, стане не член партії “Слуга народу”. І в цій ситуації також можна відтермінувати. Якщо цього не буде, то, безумовно, ми будемо мати політичну кризу. Вона може призвести і до соціально-економічної. Тому насправді дійсно є всі підстави говорити, що у разі результатів місцевих виборів може скластися така ситуація в Україні, коли будуть всі підстави для того, щоб ми рухалися до дочасних виборів.

А щодо фінансового аспекту проведення виборів, то ті збитки, які ми зараз несемо від некомпетентності чинної влади, вони в ніякому порівнянні не можуть йти з тими витратами, які підуть на дочасні парламентські вибори. Ті, хто не хоче проводити вибори, вони завжди говорять про фінанси, але насправді для того, щоб не стало гірше, ці витрати на парламентські вибори абсолютно є виправданими.

І якщо дочасні вибори все ж таки будуть, вони будуть тільки в наступному році. Це або весна, або осінь. Це перший момент. А другий, насправді, ми вже скоро рік живемо, і не тільки ми, а й весь світ в умовах пандемії коронавірусу. І так, чи інакше, всі звикли навіть до образу, що ходять в масках. Це насправді ситуація, до якої всі починають звикати і фактично звикли. Тому й ковід може бути аргументом тільки для тих, хто не хоче проведення виборів, хто хоче залишитися у владі. Чинна влада може використовувати цей аргумент, але насправді в нинішній ситуації він не є такими вирішальним. І якщо знов буде введено суворий карантин, як про це говорив міністр Степанов, то ось це може і стати каталізатором до рішучих дій на зміну керівництва без дострокових виборів